VIDEO / Cum arătau femeile acum 7.500 de ani. „Știm că avea părul închis la culoare, la fel și ochii”

 

Figura unei femei care a trăit în urmă cu 7.500 de ani , în Gibraltar, a fost reconstituită de către mai mulți oameni de știință. Se consideră că aceasta avea în jur de 30-40 de ani și a fost numită „Calpeia”. 

Craniul femeii a fost descoperit în anul 1996, de către arheologii Muzeului Național din Gibraltar. Cu ajutorul tehnologiei a fost posibil ca o parte din ADN-ul ei să fie extras și analizat, pentru a reda din înfățișarea pe care a avut-o femeia.

„Acum știm că e o femeie, că e din perioada Neolitică, din jurul anului 5.400 Î.Hr.. Am reușit să extragem ADN din craniu și acum știm mai multe lucruri. Știm că era o femeie, știm că avea părul închis la culoare, la fel și ochii. Am remarcat un lucru interesant și în ceea ce privește strămoșii ei. 10% din genele ei provin de la vânători și culegători locali din Mezolitic, dar 90% provin din Anatolia (Turcia de azi)”, a explicat Manuel Jaen.

Proiectul a durat șase luni și a fost condus de către Manuel Jaen, de la Muzeul Național din Gibraltar.

„Această femeie tânără – cred că avea 30-40 de ani – a trăit în Gibraltar acum 7.500 de ani. Înțeleg că nu exista agricultură în acea vreme în Gibraltar. Probabil acei oameni își duceau traiul pescuind. Dar a locuit în Gibraltar, că s-a născut aici sau a venit din altă parte, asta nu vom ști niciodată”, a declarat  John Cortes, ministrul Patrimoniului din Gibraltar.

Cauza morții este necunoscută, iar craniul a fost găsit deformat și incomplet. Tehnologia a permis scanarea craniului, refacerea și completarea cu trăsăturile feței. Apoi a fost atașat păr natural.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI