Antena Căutare

VIDEO / Cum arătau femeile acum 7.500 de ani. „Știm că avea părul închis la culoare, la fel și ochii”

Figura unei femei care a trăit în urmă cu 7.500 de ani , în Gibraltar, a fost reconstituită de către mai mulți oameni de știință. Se consideră că aceasta avea în jur de 30-40 de ani și a fost numită „Calpeia”. 

Figura unei femei care a trăit în urmă cu 7.500 de ani , în Gibraltar, a fost reconstituită de către mai mulți oameni de știință. Se consideră că aceasta avea în jur de 30-40 de ani și a fost numită „Calpeia”.

Craniul femeii a fost descoperit în anul 1996, de către arheologii Muzeului Național din Gibraltar. Cu ajutorul tehnologiei a fost posibil ca o parte din ADN-ul ei să fie extras și analizat, pentru a reda din înfățișarea pe care a avut-o femeia.

„Acum știm că e o femeie, că e din perioada Neolitică, din jurul anului 5.400 Î.Hr.. Am reușit să extragem ADN din craniu și acum știm mai multe lucruri. Știm că era o femeie, știm că avea părul închis la culoare, la fel și ochii. Am remarcat un lucru interesant și în ceea ce privește strămoșii ei. 10% din genele ei provin de la vânători și culegători locali din Mezolitic, dar 90% provin din Anatolia (Turcia de azi)”, a explicat Manuel Jaen.

Proiectul a durat șase luni și a fost condus de către Manuel Jaen, de la Muzeul Național din Gibraltar.

„Această femeie tânără – cred că avea 30-40 de ani – a trăit în Gibraltar acum 7.500 de ani. Înțeleg că nu exista agricultură în acea vreme în Gibraltar. Probabil acei oameni își duceau traiul pescuind. Dar a locuit în Gibraltar, că s-a născut aici sau a venit din altă parte, asta nu vom ști niciodată”, a declarat John Cortes, ministrul Patrimoniului din Gibraltar.

Cauza morții este necunoscută, iar craniul a fost găsit deformat și incomplet. Tehnologia a permis scanarea craniului, refacerea și completarea cu trăsăturile feței. Apoi a fost atașat păr natural.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

O bunică din România a inspirat o colecție prezentată la Săptămâna Modei de la Milano! Ținute spectaculoase! Video... Este oficial! OZN-urile filmate de piloţii militari americani sunt reale: „Dumnezeule, Este o întreagă flotă!” - Video...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x