Căutare Live

Nu e greu sa fii critic de arta: albinele fac diferenta intre Monet si Picasso

Un nou studiu arata ca albinele si-au dezvoltat foarte bine capacitatea de a procesa in mod complex informatia vizuala. Astfel, reusesc sa faca diferenta intre un tablou semnat de Picasso si unul de Monet.

Potrivit studiului, insectele care colecteaza polen si-au dezvoltat abilitati aparte de invatare vizuala si de diferentiere, ce se extind dincolo de simple culori, forme sau modele. Mai mult, rezultatele cercetarii arata ca albinele pot distinge scenele unui peisaj, tipuri de flori si chiar fetele umane.

Dr. Judith Reinhard de la Universitatea din Queensland considera ca "bazaitoarele" au insusiri cognitive cu mult peste ceea ce s-a crezut anterior. "Acest lucru sugereaza ca, in ciuda creierului lor mic, albinele au o capacitate extrem de dezvoltata in procesarea informatiilor complexe, comparabila in multe privinte cu vertebratele", a explicat Reinhard.

De altfel, echipa sa de specialisti a facut cercetari si a reusit sa demonstreze ca albinele au invatat sa faca distinctia intre cinci picturi diferite ale lui Monet si Picasso. Concret, atunci cand a fost vorba de tablouri de acelasi stil, insectele au demonstrat capacitatea de a generaliza, asta aratand faptul ca pot face diferenta intre cei doi pictori, prin extragerea de informatii si caracteristici vizuale pentru fiecare stil in parte.

"Studiul nostru sugereaza ca diferentierea de stiluri artistice nu este o functie cognitiva unica a omului, ci se regaseste si la insecte ", a spus dr. Reinhard.

Lucrarea, intitulata "Albinutele pot face diferenta intre tablourile lui Monet si Picasso" este disponibila si online.

Ce ceață deasă, vai, ce deasă ceată... Capodopera uitată a lui Eugen Jebeleanu... Exercițiul care a înnebunit internetul! Ultima ecuație este pentru genii! Jocul este pierdut în proporție de 90%...
Parteneri
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au dus copiii la cinema. Cum a fost surprinsă familia celor doi îndrăgostiți
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au dus copiii la cinema. Cei doi îndrăgostiți s-au bucurat de timpul liber în Los Angeles și au mers să vizioneze filmul Licorice Pizza. Fotografii s-au aflat tot timpul pe urmele celor doi. Alături de ei s-au aflat gemenii artistei, Emme și Max, dar și doi dintre copiii lui Affleck, Seraphina și Samuel.
Catine.ro
Ultimele știri