Live acum
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Cum va arăta Apocalipsa, de fapt! „Sfârșitul lumii nu va veni brusc, ci va începe când...”

Dincolo de sutele de filme cu scenarii apocaliptice despre cum va arăta sfârșitul lumii, oamenii de știință au explicat ce se va întâmpla, de fapt, la finalul existenței omenirii!

Dincolo de sutele de filme cu scenarii apocaliptice despre cum va arăta sfârșitul lumii, oamenii de știință au explicat ce se va întâmpla, de fapt, la finalul existenței omenirii!

Câmpul magnetic al Pământului este din ce în ce mai slab, însă nu va dispărea complet pentru următoarele câteva miliarde de ani, conform oamenilor de ştiinţă de la University of Rochester, New York, informează luni Live Science.

Câmpul magnetic se extinde în spaţiu din polii planetei, învăluind Pământul într-o mantie protectoare împotriva fluxurilor de particule ionizate provenite de la Soare şi oferind o constantă necesară navigaţiei, după ce a contribuit major la apariţia condiţiilor necesare dezvoltării vieţii pe această planetă.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ DISPARE CÂMPUL MAGNETIC AL PĂMÂNTULUI

Ce s-ar întâmpla dacă acest câmp magnetic ar dispărea peste noapte? Un volum mare de particule solare încărcate electric ar bombarda instant suprafaţa planetei, "prăjind" liniile de înaltă tensiune şi expunând toate vieţuitoarele de pe Pământ la radiaţii ultraviolete.

Cu alte cuvinte, dispariţia câmpului magnetic ar fi o catastrofă cu consecinţe grave, incompatibile cu viaţa pe termen lung, însă nu ar fi un scenariu apocaliptic cu consecinţe imediate.

Cum va arăta Apocalipsa, de fapt! „Sfârșitul lumii nu va veni brusc, ci va începe când...”

Geofizicienii au constat că de mai bine de un secol câmpul magnetic al Pământului slăbeşte în intensitate. În prezent sunt câteva regiuni în care acest scut protector este deosebit de fragil, aşa cum ar fi Anomalia Atlanticului de Sud (din emisfera australă), anomalie ce perturbă activitatea sateliţilor aflaţi pe orbite joase.

SFÂRȘITUL LUMII NU VINE PESTE NOAPTE

Primul lucru pe care trebuie să-l înţelegem despre acest scut protector este că nu va dispărea peste noapte, cel puţin nu pentru următoarele câteva miliarde de ani.

Mult mai important pentru viaţa oamenilor de pe această planetă este însă faptul că acest scut magnetic slăbeşte.

Cum va arăta Apocalipsa, de fapt! „Sfârșitul lumii nu va veni brusc, ci va începe când...”

În trecut, polii magnetici ai Pământului s-au inversat. Ultimul astfel de eveniment s-a produs în urmă cu 780.000 de ani, într-o perioadă în care genul Homo era reprezentat de hominizii din specia Homo erectus. De obicei, evenimentele de inversare a polilor magnetici sunt precedate de perioade în care câmpul magnetic slăbeşte, ceea ce ridică întrebarea dacă nu cumva ne apropiem de încă un astfel de eveniment. Însă există variaţii ale intensităţii câmpului magnetic, care slăbeşte şi apoi devine din nou puternic, fără să fie urmate de evenimente de inversare a polilor - fenomenul de excursie geomagnetică.

CÂND PLANETA SE VA CUFUNDA ÎN ÎNTUNERIC

"Chiar dacă polii magnetici se inversează, câmpul magnetic va continua să fie prezent, doar că va fi foarte slab", conform lui John Tarduno.

Ce s-ar întâmpla dacă am trece printr-un astfel de eveniment? În primul rând busolele nu ar mai arăta nordul ci ar arăta spre regiunea cu cel mai puternic câmp magnetic. Apoi, fenomenele de auroră boreală şi australă ar fi vizibile la aproape orice latitudine. În prezent aurorele apar în regiunile polare şi subpolare, conform alinierii nord-sud a liniilor de câmp magnetic. Odată ce câmpul magnetic va fi suficient de slăbit, aceste fenomene vor începe să se manifeste din ce în ce mai aproape de Ecuator.

Cum va arăta Apocalipsa, de fapt! „Sfârșitul lumii nu va veni brusc, ci va începe când...”

În plus, condiţiile din regiunea Anomaliei Atlanticului de Sud ar putea deveni comune pe tot globul, afectând sistemele electronice. Atunci când particulele solare interacţionează cu ionosfera, ele eliberează electroni de pe orbitele lor moleculare. Aceşti electroni liberi interferează apoi cu undele radio pe frecvenţe înalte, folosite în comunicaţii.

Interacţiunea dintre vântul solar şi atmosferă poate duce, în timp, la distrugerea stratului de ozon, rezultând o creştere a expunerii la radiaţii ultraviolete a întregului ecosistem. Viața ar dispărea de pe Pământ.

Există foarte puţine dovezi ale impactului pe care variaţiile câmpului magnetic din trecut le-au avut asupra vieţii. Cert este că în absenţa sa, Pământul nu ar mai fi avut atmosferă, care în timp ar fi fost spulberată de forţa vântului solar - proces care s-ar fi întâmplat cu planeta Marte, care şi-a pierdut atmosfera după ce şi-a pierdut câmpul magnetic, în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani, informează cei de la Agerpres.

Recomandari