Antena Căutare

Cutremurul care a distrus un întreg oraș, echivalentul a 32.000 de bombe atomice! 40.000 de persoane au decedat

Marele cutremur din Lisabona, Portugalia a avut loc pe 1 noiembrie 1755, chiar de Sărbătoarea Tuturor Sfinților, o zi importantă pentru romano-catolici. Se estimează faptul ce seismul a avut o magnitudine de 8.5-9 pe scara Richter.

În secolul al XVIII-lea, Lisabona era cel de-al cincilea oraș al Europeu, cu un port aglomerat, o populație bogată și colonii pe trei continente. Însă, a fost nevoie de doar o zi pentru ca orașul să fie distrus.

Cu puțin înainte de ora 10 dimineața, orașul Lisabona a fost lovit de un cutremur puternic, cu epicentrul la aproximativ 300 de kilometri de coastă. Conform istoricilor, seismul a durat între trei și șase minute și a fost atât de puternic încât s-a resimțit din Insulele Azore până în Suedia.

,,A început ca un tremurat uşor, urmat de un vuiet puternic'' , a declarat istoricul Mark Molesky.

Orașul a fost distrus, iar oamenii au murit printre ruine, 85% din clădirile din oraș au fost dărâmate. Iar, la doar câteva zeci de minute după cutremur, orașul a fost lovit de un tsunami, un o raritate pentru Lisabona. Fiind sărbătoare mare, erau aprinse multe lumănâri în casele oamenilor, fapt ce a pornit un val de incendii care a fost stins după o săptămână.

Cutremurul care a distrus un întreg oraș, echivalentul a 32.000 de bombe atomice! 40.000 de persoane au decedat

,,În următoarele minute au urmat încă două cutremure care au doborât unul dintre cele mai prospere oraşe din Europa” , a adăugat Mark Molensky.

Aproximativ 40.000 de persoane au fost ucise în urma catastrofelor care a transformat orașul Lisabona, în doar câteva ore, într-o ruină. Orașul a fost distrus aproape în totalitate.

O mamă a slăbit 38 de kilograme, după ce și-a dat seama că nu poate să alerge după fiica ei în parc: ”Am vrut să fie mân... Românii pot mânca acum desertul preferat la restaurant! Singurul loc din România unde se găsește coliva în meniu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x