Antena Căutare

De ce aurora boreală nu va mai fi vizibilă. Care este motivul invocat de specialiști

Specialiștii anunțaseră că aurora boreală va fi vizibilă și în luna iunie 2024. Totuși, acum acest lucru nu mai este posibil.

De ce aurora boreală nu va mai fi vizibilă. Care este motivul invocat de specialiști Galerie
Specialiștii anunțaseră că aurora boreală va fi vizibilă și în luna iunie 2024. Totuși, acum acest lucru nu mai este posibil. | Shutterstock.com

Luni, 3 iunie 2024, Soarele a declanșat o erupție solară masivă. În videoclipul, capturat de Solar Dynamics Observatory al NASA în timpul exploziei solare de clasă M, se poate vedea cum o imensă coloană de plasmă se ridică de la suprafața stelei, în timpul unei aparente „erupții eșuate”.

”Priviți cum plasma în cădere lovește și curge în josul câmpului magnetic - fizică în acțiune. Pe măsură ce mai multe date devin disponibile, se pare că acest eveniment este un prim exemplu de «erupție eșuată»! Materialul a încercat să părăsească Soarele, dar nu a reușit să scape cu adevărat.”, a afirmat astrofizicianul Ryan French despre eveniment.

Citește și: Când ar putea să apară din nou aurora boreală în țara noastră. Data când va fi spectacol pe cer deasupra României

De ce aurora boreală nu va mai fi vizibilă. Care este motivul invocat de specialiști

Articolul continuă după reclamă

Erupțiile solare sunt explozii de radiații electromagnetice de la suprafața soarelui. Acestea sunt clasificate în funcție de intensitate în grupe de litere, cele mai puternice fiind cele de clasa X, urmate de cele de clasa M, care sunt de 10 ori mai puțin puternice decât cele de clasa X, apoi cele de clasa C, care sunt de 10 ori mai slabe decât cele de clasa M, cele de clasa B, care sunt de 10 ori mai slabe decât cele de clasa C și, în cele din urmă, cele de clasa A, care sunt de 10 ori mai slabe decât cele de clasa B și nu au consecințe notabile pe Pământ.

În cadrul fiecărei clase, numerele de la 1 la 10 (și mai mult pentru erupțiile de clasa X) descriu puterea relativă a unei erupții. Recenta explozie a fost de M4,8, conform Spaceweather.

Lipsa de material eruptiv în timpul unei explozii solare clasă M este o veste proastă pentru cei care urmăresc aurorele boreale. Asta pentru că, de regulă, aceste erupții pot duce uneori la spectacole impresionante de aurore, precum cele observate în toată lumea în luna mai.

Astfel, fenomenul nu va mai apărea pentru că Soarele nu are suficientă plasmă pentru a produce explozii solare, anunță specialiștii.

Aurora, lumina care se vede pe cerul nopții de la electronii din spațiu care se ciocnesc cu atmosfera superioară a Pământului, este cauzată de interacțiunile dintre vântul solar de la Soare și câmpul magnetic al planetei. Furtunile geomagnetice, precum cele din luna mai, pot face ca aurora să fie mai strălucitoare și să se vadă mai departe de poli.

Soarele se rotește pe axa sa aproximativ o dată la 27 de zile, potrivit NASA. Această rotație înseamnă că caracteristicile de pe suprafața stelei, inclusiv petele solare, nu sunt întotdeauna orientate spre Pământ. Datele optime pentru ca Pământul să se afle în dreptul acestor manifestări sunt între 4 și 6 iunie. Acestea erau datele când experții anticipau apariția aurorei boreale.

Motivul pentru care un tânăr și-a spălat mașina cu șampanie în fața Palatului Culturii din Iași. Imagini virale... Care este scopul parasolarului la geamul avionului. De ce trebuie ridicat și de ce trebuie să se stingă luminile la deco...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa sezonul 9, 25 iunie 2024. Elena s-a destăinuit în fața Mariei Lungu: Sunt îndrăgostită!
Mireasa sezonul 9, 25 iunie 2024. Elena s-a destăinuit în fața Mariei Lungu: Sunt îndrăgostită! Marti, 25.06.2024, 16:35
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x