Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

De ce este mărțișorul alb și roșu? Ce simbolizează aceste culori în cultura populară

Șnurul alb-roșu care însoțește astăzi mărțișoarele este, de fapt, autenticul Mărțisor. Pe vremuri, cele două fire răsucite nu veneau atașate cu alte obiecte, ci reprezentau Mărțișorul de sine stătător. Specialiștii în etnografie explică simbolistica culorilor alb și roșu.

Semnificația culorilor alb și roșu

Șnurul pe care astăzi îl vedem atașat oricărui Mărțișor de pe piață reprezenta, de fapt, Mărțișorul autentic de altădată. Cele două fire răsucite care acum este atașat de alte obiecte reprezenta Mărțișorul de sine stătător.

Mărțișorul este simbolul renașterii naturii odată cu venirea primăverii și are rolul de talisman. primul mărțișor a fost șnurul împletit cu fir alb şi negru, cel din urmă fiind înlocuit în timp cu un fir roşu, culoare care protejează de rele şi exprimă iubirea în credinţa populară. Albul, la rândul său, semnifică puritate şi energie.

Ciește și: Nu știi ce cadou să alegi pentru cei dragi? Mărțișorele ecologice sunt la mare căutare. Video

O altă simbolistică a şnurului bicolor este aceea că albul reprezintă iarna, iar roşul, vara. Pe de altă parte, roşul ar fi putut înlocui negrul pentru a aduce aminte de anumite sacrificii. „Şnurul este mai important decât obiectul ataşat lui. Acesta este mărţişorul autentic“, spune Virgil Niţulescu, directorul Muzeului Ţăranului Român din Capitală pentru Adevărul.

La începuturile sale, şnurul se realiza din două fire răsucite de lână. În credinţa populară, Baba Dochia ar fi fost cea care ar fi tors firul, în timp ce urca cu oile la munte. Aşa cum ursitoarele torc firul vieţii copilului la naşterea acestuia, la fel şi Baba Dochia toarce firul unui nou an, care debutează primăvara.

Mărţişorul era primit de copii, băieţi şi fete, de la părinţi, în dimineaţa zilei de 1 martie. Aromânii puneau mărţişorul în piept sau la mână în seara zilei de 28 sau 29 februarie.

Oamenii credeau că mărţişorul îi fereşte de boli şi de deochi, că vor avea noroc în dragoste şi vor fi mai înstăriţi. Altfel spus, el este un talisman care apără de rele pe tot parcursul anului. Primele obiecte ataşate şnurului bicolor au fost monedele de aur şi argint.

Au urmat apoi mici bijuterii, de obicei din argint, şi mult mai târziu au apărut mărţişoarele din lemn şi din cânepă. În tradiţia populară, aducătoare de noroc sunt mărţişoarele care au formă de trifoi. Inima este simbol al iubirii, iar ancora – al credinţei.

Recomandari