Antena Căutare

DESCOPERIRE: Un mega-canion sub ghetarii din Groenlanda

Cercetatori din Marea Britanie au facut o noua descoperire in Groelanda - un mega-canion! Formatiunea are o lungime de aproximativ 750 de kilometri, iar in unele zone ajunge pana la 800 de metri adancime

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Bristol cred ca formatiunea a fost acoperita de calota glaciara a Groenlandei in urma cu un milion de ani. Cercetatorii au folosit date de la mii de kilometri, prin intermediul unui sistem radar, acesta colectand imagini si pentru NASA. La anumite frecvente, undele radio trec dincolo de gheata care acopera cea mai mare parte din insula, conform revistei Science.

Analizand toate datele primite, echipa a gasit un canion care se intinde aproape fara intrerupere din centrul Groenlandei, la nord conectandu-se cu un fiord la Oceanul Atlantic.

Autorii studiului cred ca aceasta formatiune masiva are un rol important in topirea ghetii din interiorul calotei. Dovezile arata ca acest canion a fost mereu o sursa de apa pentru sistemul fluvial din zona.

Foto: abc.es & wikipedia

Transformari incredibile! Actorii fac orice pentru a intra in pielea personajelor... VIDEO! Parc de distractii sau atractie mortala? Cel mai inalt turn de cadere libera, 126 metri, in SUA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x