Antena Căutare

Desenul secret din spatele tabloului Mona Lisa! Ce a ascuns Leonardo da Vinci în opera sa faimoasă

Mona Lisa (sau La Gioconda) e una dintre cele mai faimoase opere de artă a tuturor timpurilor, ce a fascinat publicul timp de secole. Se pare că Leonardo da Vinci a ascuns ceva în spatele taboului său celebru.

Mona Lisa, tablou celebru în toată lumea, a fost realizat de faimosul Leonardo da Vinci și a devenit subiectul unor conspirații globale de-a lungul timpului, potrivit Popular Mechanics.

În urma unei cercetări ce a durat 16 ani, experții au putut demonstra că Mona Lisa, unul dintre cele mai celebre tablouri din toate timpurile, ascunde un alt desen.

Ce desen secret ascunde Mona Lisa

La rugămintea Muzeului Louvre, echipa de cercetători a digitalizat Mona Lisa cu ajutorul tehnologiei Lumiere.

Lumina infraroșie a permis cercetătorilor să vadă fiecare componentă a tabloului. Așa au descoperit că exista câteva linii în spatele tabloului.

Se pare că faimoasa Gioconda ascunde un desen “spolvero” (ce se refera la un tip de artă de a desena în cărbune pentru a crea o schiță de bază) sub stratul pe care îl cunoaștem noi.

Artiștii din trecut foloseau des această tehnică pentru a crea și transfera conturul subiectului pe pânza finală, înainte să fie aplicate următoarele straturi. Reprezintă baza unui tablou, folosită des de artiști.

Sub fațada Mona Lisei cu care ne-am obișnuit sunt ascunse rămășițele unui astfel de desen “spolvero”, pe care Leonardo da Vinci l-a folosit pentru a pune bazele operei lui.

Desenul secret arată diferit de Mona Lisa pe care o știm azi

Potrivit cercetătorilor, Leonardo da Vinci a schimbat poziția modelului de la schița “spolvero” la Gioconda de azi.

Potrivit experților, da Vinci i-ar fi întors mai mult capul modelului, pentru ca aceasta să se uite fix la privitori.

Studiul, publicat în Journal of Cultural Heritage, susține că e posibil că acest desen să fi fost folosit pentru a crea dubluri pentru Mona Lisa, precum cea expusă în muzeul Prado, din Madrid, cunoscută drept cea mai veche copie a Giocondei descoperită până acum.

A fost numit cel mai tragic an din istorie. Ce luni au fost catastrofale pentru umanitate... Ce se poate întâmpla în corpul unei femei dacă ia Viagra. Ce efecte neașteptate are pastila asupra doamnelor și domnișoa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x