Antena Căutare

După două secole, o scrisoare trimisă împăratului Napoleon a ajuns la destinaţie: "Bonaparte a murit în 1821! Trimiteţi plicul Sfântului Petru"

Incredibil, dar adevărat! O scrisoare destinată lui Napoleon Bonaparte a apărut la adresa Saint Charles nr 3, oraş Ajaccio, după 209 ani de la încoronarea împăratului. Ceea ce e cu adevărat ciudat e ca adresa e doar la câţiva paşi de locul de naştere a lui Napoleon

Incredibil, dar adevărat! O scrisoare destinată lui Napoleon Bonaparte a apărut la adresa Saint Charles nr 3, oraş Ajaccio, după 209 ani de la încoronarea împăratului. Ceea ce e cu adevărat ciudat e ca adresa e doar la câţiva paşi de locul de naştere a lui Napoleon

A fost un geniu al artei războiului cu o memorie de inegalat, a avut mai multe femei decât orice alt conducător din secolul al XIX-lea şi a redat strălucirea Franţei.
S-a născut cu numele de Napoleone Buonaparte, ca al doilea din cei șapte copii, în casa Buonaparte din orașul Ajaccio, Corsica, pe 15 august 1769.
Familia corsicană Buonaparte își avea originile în mica nobilime italiană care emigrase în Corsica în secolul al XVI-lea. Tatăl său, Nobile Carlo Buonaparte, un avocat, a fost numit reprezentantul Corsicii la curtea lui Ludovic al XVI-lea în 1777. Influența dominantă în copilăria lui Napoleon a avut-o mama sa, Maria Letizia Ramolino, a cărei disciplină fermă a temperat un copil turbulent.
Aşadar, originea nobilă, dar şi veniturile substanţiale, i-au oferit posibilitatea de a studia. În ianuarie 1779, Napoleon a fost înscris la o școală teologică din Autun, în Franța continentală, pentru a învăța franceza, iar în mai a fost admis la academia militară de la Brienne-le-Château.
Vorbea cu un accent corsican pronunțat și nu a învățat niciodată să scrie corect. Un examinator a observat că Napoleon „s-a distins întotdeauna prin talentul său la matematică. Are cunoștințe destul de bune despre istorie și geografie... Acest băiat ar deveni un marinar excelent.

“Pe când națiunea pierea, m-am născut eu…”
După ce și-a terminat studiile la Brienne în 1784, Napoleon a fost admis la École Militaire, o școală militară de elită din Paris. S-a specializat pe profilul de ofițer de artilerie și a trebuit să termine cursurile de doi ani într-unul singur. Moartea tatălui îi redusese veniturile.
Devenit absolvent în septembrie 1785, Bonaparte este numit ofițer cu gradul de sublocotenent în regimentul de artilerie La Fère. A servit în garnizoanele de la Vălence și Auxonne până după izbucnirea Revoluției Franceze în 1789, deși în această perioadă a fost în permisie timp de aproape două luni în Corsica și Paris. Un naționalist corsican fervent, Bonaparte i-a scris liderului corsican Pasquale Paoli în mai 1789: „Pe când națiunea pierea, m-am născut eu. 30.000 de francezi au fost vomitați pe malurile noastre, înecând tronul libertății în valuri de sânge. Astfel arăta priveliștea odioasă ce m-a impresionat.”
Imperiul înseamnă pace”.
De aici, ştim povestea! Odată ajuns împărat (1804), deşi la încoronare rostise celebrele cuvinte “Imperiul înseamnă pace”, Franta duce un lung șir de războaie cu Anglia și cu monarhiile absolutiste. Dar tot acum cunoaşte şi victorie după victorie..
În 1815 este trimis în exil pe Insula Elba. Un adevărat chin pentru împărat să stea departe de ţara mult prea iubită. Odinioară cel mai puternic conducător european, Napoleon şi-a sfârşit zilele în exil. A murit în 1821, convins că era ucis de englezii care îl luaseră prizonier…
Dar să revenim la partea cu "INCREDIBIL!"
Aşadar, pe 2 decembrie 2013, la fix 209 ani de la încoronare, la câţiva paşi de locul în care s-a născut Napoleon, este primită o scrisoare pe numele acestuia. Să fie o glumă? Nu! De fapt, aceasta a fost trimisă de Institutul Naţional de Statistică care se ocupă de corespondenţa celor decedaţi. Întrebarea este de ce a fost trimisă atât de târziu?
Şi conţinutul plicului este un mister, însă un lucru e cert: a trecut prin mâinile unei persoane cu simţul umorului. Pe plic apare scris "A murit în 1821. Vă rugăm trimiteţi plicul Sfântului Petru!".
Trucul MATEMATIC care uimeşte o lume întreagă! Exerciţiul cu care poţi să îţi laşi prietenii mască... Foto şoc! El este bărbatul cu TREI picioare şi DOUĂ inimi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x