Antena Căutare

Efectul crizei: Lira de Bristol, o noua moneda in Marea Britanie

Intr-unul dintre cele mai vechi porturi din Marea Britanie, s-a inventat o noua moneda. Lira de Bristol a fost deja tiparita si a si intrat in circulatie. Desigur, doar la nivel local. Este, deci, o moneda neoficiala, dar cu ajutorul careia, afaceristii din Bristol spera sa imbogateasca orasul.

Lira de Bristol are tot ce ii trebuie unei bancnote, inclusiv elementele de siguranta, capitol la care ceva ce nu are nici macar lira sterlina: o zona termosensibila ce o face aproape imposibil de falsificat.

"Daca imi pun degetul pe agest logo al lirei de Bristol si apas pe el, caldura degajata de degetul meu face ca logo-ul sa dispara", a explicat un reporter BBC.

O suta de mii de astfel de bancnote au intrat deja in circulatie, iar cu ele se pot face plati si cumparaturi cash sau, chiar, prin SMS, aproape oriunde in Bristol. Sunt 350 de afaceristi locali care accepta moneda alternativa. Si au tot interesul sa o faca, pentru ca 80% din banii cheltuiti in Bristol parasesc orasul aproape imediat ce sunt cheltuiti. Se duc la institutiile financiare si se pierd acolo. Acum, oamenii spera ca banii castigati in Bristol raman in Bristol.

"Folosim banii ca sa ne platim furnizorii, ei ii vor folosi ca sa isi plateasca, la randul lor, furnizorii iar banii vor ramane in Bristol. Si orasul va deveni, speram, mai bogat", a declarat un localnic.

Imprimarea banilor si alte costuri au fost acoperite de voluntari, care spera ca la anul, pe vremea asta, sa fie in circulatie jumatate de milion de lire de Bristol. Lira de Bristol are aceeasi valoare ca lira sterlina.

Un britanic blocat in Alpi a fost salvat cu ajutorul Facebook-ului... Erou la 11 ani: Un baietel si-a salvat colegii de la moarte sigura...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x