Experții au găsit planeta “iadului”, unde plouă cu fier. Unde se află

Astronomii au descoperit o planetă distantă pe care pare să plouă cu fier. Planeta “iadului” are temperaturi infernale în timpul zilei.

Deși sună ca o lume dintr-un film SF, planeta “iadului”, numită Wasp-76b, există în realitate.

“Imaginează-ți că, în loc de picături de apă, cad din cer picături de fier,” a declarat dr. David Ehrenreich, din cadrul Universității din Geneva pentru BBC News.

Cercetătorul și colegii săi au publicat observațiile despre planeta “iadului”, pe care le-au obținut cu ajutorul instrumentului Espresso, din cadrul Observatorului din Chile, în jurnalul Nature.

Planeta “iadului”, pe care plouă cu fier, are temperaturi extreme

Experții susțin că pe planeta plouă cu fier și că temperaturile de la suprafață, din timpul zilei, trec de 2.400 de grade Celsius.

Planeta e îndeajuns de caldă pentru a permite vaporizarea metalelor. În timpul nopții, temperaturile de la suprafață ating 1.400 de grade, ce permit acelor metale să se condenseze și să plouă înapoi pe suprafață, scrie BBC News.

Planeta se află la 640 de ani-lumină distanță de Terra și e atât de apropiată de steaua ei, încă o orbitează în doar 43 de ore.

O altă anomalie e faptul că o față a planetei e întotdeauna îndreptată spre steaua ei, ceea ce înseamnă că acea jumătate are tot timpul temperaturile mai ridicate. E atât de cald în acea regiune încât toate moleculele din atmosferă sunt separate în atomi individuali.

Temperaturile extreme de pe planeta “iadului” duc și la alte fenomene meteo extreme, precum rafale de vânt cu viteze de peste 18.000 km/h, potrivit experților.

Ultimele știri