Antena Căutare

Filmul cu decernarea premiului Nobel lui George Emil Palade a fost difuzat in premiera la UMF "Carol Davila"

Filmul ceremoniei de decernare a premiului Nobel pentru medicina si fiziologie lui George Emil Palade a fost difuzat pentru prima si ultima data in Romania. Inregistrarea a fost difuzata la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea savantului.

Filmul in care se poate vedea cum romanului ii este inmanat premiul Nobel, in 1974, a fost difuzat in premiera si, in acelasi timp, pentru ultima data in tara noastra. Reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” nu au primit acordul de a proiecta filmul decat o singura data.

"Am reusit, cu insistente la Fundatia Nobel si la televiziunea suedeza, sa putem difuza filmul in integritatea lui, dar nu avem voie sa il dam decat o singura data, fapt care se va intampla miercuri, la centenarul George Emil Palade", a declarat pentru Mediafax rectorul UMF "Carol Davila", prof. dr. Ioanel Sinescu. La evenimentul care a avut loc in amfiteatrul mare al universitatii au luat parte personalitati stiintifice ale Academiei Romane si Ministerului Educatiei nume din elita medicinei romanesti, profesori si reprezentanti ai universitatilor de medicina si farmacie din tara.

In memoria lui Palade, UMF "Carol Davila" a hotarat ca Amfiteatrul Mare al institutiei si promotia de studenti 2012 sa ii poarte numele, la fel urmand sa se numeasca premiul pentru cercetare.

George Emil Palade s-a nascut pe 19 noiembrie 1912 la Iasi. A absolvit UMF „Carol davila” in 1936 si a devenit asistent la Institutul de Anatomie chiar din timpul studentiei. In 1946, savantul roman a plecat in Statele Unite, unde a lucrat in Departamentul de Biologie al Universitatii din New York. La invitatia biologului belgian Albert Claude, Palade a fost angajat la Institutul Rockefeller, unde a lucrat timp de 27 de ani. George Emil Palade a studiat organizarea interna a celulei si a descoperit ribozomii, care au purtat denumirea de „granulele lui Palade”.

Pe 10 decembrie 1974, a primit premiul Nobel pentru medicina si fiziologie pentru descoperirile privind organizarea structurala si functionala a celulei. George Emil Palade a incetat din viata pe 8 octombrie 2008, in statul american California.

Foto: nobelprize.org

Pedeapsa pentru ca a mers cu masina pe trotuar: o americanca trebuie sa anunte ca numai idiotii sofeaza ca ea... Globurile de sticla romanesti decoreaza hotelurile de lux din tarile arabe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x