Antena Căutare

Galerie FOTO de acum 120 ani! Primele imagini de la construirea Tower Bridge, "Mândria Londrei"

A fost "cerut" de creşterea comerţului în a doua jumătate a secolului XIX şi a devenit un adevărat simbol al Londrei. Construcţia podului a început la 1886 şi a durat timp de 8 ani

A fost "cerut" de creşterea comerţului în a doua jumătate a secolului XIX şi a devenit un adevărat simbol al Londrei. Construcţia podului a început la 1886 şi a durat timp de 8 ani.

CIFRELE NU MINT NICIODATĂ

De început, câteva cifre. 70.000 tone de beton, peste 11.000 tone de oţel, 244 metri lungime, 61 metri lăţime, 432 de muncitori. Sunt cifrele unui pod care urma să traverseze Tamisa şi să ajute la dezvoltarea zonei de comerţ din estul Londrei. Chitanţa finală a fost tăiată pentru 1.184.000 lire sterline.

Ca o curiozitate, dacă ar fi fost construit în 2014, Tower Bridge ar fi înghiţit aproape 114 milioane de lire sterline (140 milioane de euro), ceea ce l-ar fi făcut mult mai ieftin, de exemplu, decât Arena Naţională (234 milioane de euro). Dar să revenim la adevărate opere de artă.

"MOBILITATE" ABSOLUTĂ

Pentru a nu afecta traficul naval, arhitecţii au făcut din Tower Bridge un pod mobil, ce se deschide de fiecare dată când o ambarcaţiune mai înaltă trece pe sub el. Mecanismul original de ridicare era alimentat de apa sub presiune, stocată în mai multe acumulatoare hidraulice. În 1974, la 20 de ani de la inaugurare, acesta a fost schimbat cu un sistem modern electro-hidraulic.

Văzut la acea vreme ca o salvare, podul a rămas şi în prezent extrem de folosit. Conform statisticilor, peste 45.000 de oameni folosesc zilnic Tower Bridge.

CUM SE ÎMBINĂ TRAFICUL RUTIER CU CEL NAVAL?

Părţile mobile sunt ridicate, în prezent, de aproape 1.200 de ori pe an! Regula a fost, este şi, se pare, va fi întotdeauna clară: traficul naval are prioritate în faţa celui rutier.

Pentru ca o navă să poată trece pe sub pod este nevoie de o cerere înaintată cu minimum 24 de ore înainte şi este obligată să semnalizeze acustic şi vizual sosirea de la cel puţin 900 de metri.

CÂTEVA AMĂNUNTE LEGATE DE DESIGN

Scheletul podului a fost îmbrăcat în granit de Cornish şi piatră de Portland pentru a proteja părţile metalice şi a oferi un aspect mai plăcut ochiului pentru Tower Bridge. Culoarea aleasă a fost maro ciocolatiu, dar, din 1977, cu prilejul celei de-a 25-a aniversări a urcării pe tron a Reginei Elisabeta a II-a, podul a fost în roşu, alb şi albastru.

TOWER BRIDGE A FOST DESCHIS, ÎN MOD OFICIAL, LA 30 IUNIE 1894!

Un nou "sfârșit al lumii" se apropie? Un fenomen RAR va avea loc pe 15 aprilie... Imagini ȘOCANTE! Copilul care s-a născut cu patru mâini şi patru picioare. Malformația îi iese din abdomen!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x