Antena Căutare

Germania va înapoia Galeriilor Uffizi un tablou de Jan van Huysum furat de nazişti în timpul războiului

Cu o valoare estimată la câteva milioane de euro, tabloul s-a aflat în tot acest timp în proprietatea unei familii germane. Opera este ulei pe pânză, de dimensiuni 47x35 cm, şi aparţinea colecţiei Palazzo Pitti din 1824, când a fost cumpărată de Leopold II pentru Galleria Palatina.

Autorităţile germane au anunţat că vor înapoia Galeriilor Uffizi un tablou pictat de olandezul Jan van Huysum şi furat de nazişti în 1944.

În ianuarie, Eike Schmidt, directorul Galeriilor Uffizi din Florenţa, a cerut Germaniei printr-o înregistrare video să înapoieze tabloul „Vaso di Fiori” al lui Jan van Huysum (Amsterdam 1682-1749).

Cu o valoare estimată la câteva milioane de euro, tabloul s-a aflat în tot acest timp în proprietatea unei familii germane.

Opera este ulei pe pânză, de dimensiuni 47x35 cm, şi aparţinea colecţiei Palazzo Pitti din 1824, când a fost cumpărată de Leopold II pentru Galleria Palatina. Ea a stat mai mult de un secol în sala Putti, alături de lucrări create de maeştri olandezi din secolele XVII şi XVIII, între care Rachel Ruysch şi Willem van Aelst.

În 1940, când palatul a fost evacuat la începutul războiului, tabloul a fost dus la vila familiei Medici din Poggio a Caiano. În 1942, a fost mutat la vila Bossi Pucci din Florenţa, până când soldaţii germani, în retragere, l-au luat împreună cu alte opere, şi l-au dus în Castelul Giovio din provincia Bolzano (nordul Italiei).

Potrivit directorului Schmidt, în 1944 el a fost furat, a ajuns în Germania, unde aparţine acum unei colecţii private.

A reapărut în 1991, după unificarea Germaniei. De atunci, Italia a făcut mai multe încercări de recuperare a lui. Procuratura din Florenţa a deschis chiar o anchetă. Lucrarea este proprietate a statului italian şi nu poate fi vândută.

O familie neidentificată de presa germană a cerut 2 milioane de euro pentru acest tablou, iar autorităţile germane au invocat prescripţia răspunderii penale pentru infracţiuni mai vechi de 30 de ani despre care au spus că le împiedică să intervină, potrivit BBC.

După apelul făcut de Eiche, guvernul german i-a contactat pe descendenţii soldatului nazist care a luat tabloul. Autorităţile au spus că pictura nu a fost parte din persecuţia nazistă organizată, ci pur şi simplu a fost furată.

De cealaltă parte, avocaţii familiei susţin că soldatul l-a cumpărat din piaţă pentru a-l trimite soţiei.

Nu au fost dezvăluite detalii privind înţelegerea făcută de statul german cu familia acestuia.

Sursa : news.ro

“Al Șaptelea Continent este de plastic” , 40 de tone de gunoi au fost strânse din Pacific... Faceți semnul Sfintei Cruci pe tot ce mâncați. Arsenie Boca spunea că gestul este crucial pentru toți oamenii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x