Antena Căutare

Gestul pe care dacă îl faci îți păstrezi creierul sănătos și ai putere mai mare de concentrare

Un gest minor precum controlul ocular vă poate asigura sănătatea poate celui mai important organ al nostru, creierul. Un studiu recent arată că atât timp cât problemele cu vederea sunt identificate la timp, tratamentul rapid poate scădea semnificativ riscul de apariție al demenței.

Gestul pe care dacă îl faci îți păstrezi creierul sănătos și ai putere mai mare de concentrare Galerie
Gestul pe care dacă îl faci îți păstrezi creierul sănătos și ai putere mai mare de concentrare. | Shutterstock.com

Studiul a arătat că până și o deficiență vizuală ușoară poate crește riscul de demență, a declarat Dr. Arielle Silverman, director de cercetare la Fundația Americană pentru Nevăzători.
Iar creșterea pentru deficiențe moderate și severe a fost semnificativă.

Citește și: Ce a văzut Carmen Harra despre România până la sfârșitul anului 2023. Transformări majore: “O nouă monedă unică internațională”

Demența ar putea cauza pierderea vederii sau ar putea avea loc în același timp, arată datele

Studii anterioare au arătat o legătură între sănătatea cognitivă și cea a vederii. Această ultimă cercetare, însă, a fost unică prin rigoarea cu care a fost evaluată vederea și prin cât de reprezentativ a fost eșantionul, a declarat Dr. Joshua Ehrlich, clinician-cercetător, autorul principal al raportului publicat în revista JAMA Ophthalmology.

Potrivit unui studiu prezentat de CNN, persoanele cu deficiențe de vedere netratate au fost semnificativ mai predispuse la dezvoltarea demenței.

Ehrlich și coautorii săi au analizat datele din Studiul național privind tendințele în materie de sănătate și îmbătrânire 2021 din Statele Unite și au inclus aproape 3.000 de persoane. Intervievatorii NHATS au dat persoanelor din studiul 2021 dispozitive de tip tabletă cu teste pentru viziunea de aproape și la distanță, precum și pentru sensibilitatea la contrast, a spus el.

Citește și: Locuitorii unui bloc s-au baricadat, de teamă, în apartamentele lor, după ce au văzut o scenă „apocaliptică”: „Erau sute”

La nivelul tuturor persoanelor implicate în studiu, 12,3% au prezentat semne de demență

"Am făcut toate cercetările pentru a ne asigura că, de fapt, testele iPad sunt echivalente cu (testul standard de aur) din cabinetul medicului și am implementat acest lucru în casele a mii de adulți în vârstă", a declarat Ehrlich, profesor asistent de oftalmologie și științe vizuale la Universitatea din Michigan din Ann Arbor.

Participanții, care aveau cu toții peste 71 de ani, au fost apoi supuși unui test de depistare a demenței cu ajutorul Dementia Screening Interview, se arată în studiu.

La nivelul tuturor persoanelor implicate în studiu, 12,3% au prezentat semne de demență. În cazul persoanelor cu deficiență vizuală de la distanță, acest procent a sărit la 19,5%; 21,5% pentru deficiența vizuală de aproape; și 32,9% pentru persoanele care aveau deficiențe vizuale moderate până la severe sau erau nevăzătoare, potrivit studiului.

Este important de menționat că, din cauza modului în care a fost conceput acest studiu, echipa de cercetare nu poate ști cu certitudine că afectarea vederii a cauzat demența, ci doar că acestea au fost corelate.

Există o corelație similară între pierderea auzului și demență, a adăugat el. S-ar putea ca deficiențele să diminueze aportul simțurilor noastre, ceea ce ar putea duce la o anumită confuzie care poate accelera declinul cognitiv, a spus Holland.

"Dacă nu poți simți ceva și nu știi că te rănești, te vei răni. Acesta este pur și simplu numele jocului. Și apoi același lucru când vine vorba de auzul și de vederea ta", a adăugat el.

Un alt factor care ar putea duce la această corelație este o posibilă diminuare a oportunităților și a participării în comunitate care ar putea veni odată cu pierderea vederii, a spus Silverman.

Citește și: O tânără a observat cum nasul începe să ia o formă neobișnuită, după o intervenție medicală. Ce a urmat

O tânără a observat cum nasul începe să ia o formă neobișnuită, după o intervenție medicală. Ce a urmat... Fenomen meteorologic bizar. Grindina a depăşit în dimensiuni mărimea unui ou de găină | Foto. Județul din România afecta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x