- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sintagma “Arată-mi ce pantofi porți ca să îți spun cine ești” se aplică cel mai bine la bărbați. Nu doar pentru femei pantofii sunt un punct central al existenței, în cazul domnilor putem spune chiar ca sunt o carte de vizită.
Evaluarea unui bărbat începe întotdeauna de la încălțări. Pantofii sunt primul element care îți va releva stilul însă, din păcate, în zona aceasta, bărbații fac cele mai multe greșeli, din lipsa de informare. Lucrurile nu sunt atât de complicate - informațiile pot fi asimilate ușor și integrate în stilul de viață. Dacă ești convins că vrei să fii un bărbat cu stil, ai nevoie doar de puțin simț estetic, dorință de a învăța și ceva bani pentru o investiție în câteva perechi de pantofi (care nu trebuie să-ți lipsească din garderobă).
Există o multitudine de modele de pantofi pe piață și pare greu de găsit perechea potrivită însă, cu ajutorul acestui ghid, vom reuși să încadrăm pantofii în 2 mari categorii, făcând lucrurile mai ușor de înțeles și de reținut.
Pantofii bărbătești se împart în 2 mari categorii principale:
- Pantofii de tip Oxford (încălțăminte până la gleznă, cu șireturi și minim 3 găuri de șiret);
- Pantofii fără șireturi, denumiți general “mocasini”.
- Pantofii cu șiret
Oxford
Pantofii Oxford sunt cele mai importante încălțări din garderoba unui bărbat elegant. Când spunem Oxford, ne referim la cei mai clasici pantofi, care denotă seriozitate, stil și exigență.
Aceștia au apărut pentru prima dată în Scoția și Irlanda, unde se numeau ocazional Balmorals, după Castelul Balmoral și au fost mai târziu numiți Oxfords, după Universitatea Oxford. Pantofii Oxford sunt derivați dintr-o gheată foarte populară la Universitatea Oxford, în 1800, numită Oxonian. În Franța, sunt cunoscuți sub numele de “Richelieu”.
Pantofii Oxford pot fi ușor de recunoscut după ochiurile de șireturi foarte apropiate unele de altele în partea superioară și carâmbul închis. Modelul clasic este de culoare neagră însă astăzi îl întâlnim într-o o gamă largă de nuanțe. Este recomandat pentru ținutele business sau formale. Poate fi purtat atât la birou, cât și la recepții formale ori evenimente de ceremonie.
Deși acești pantofi sunt simpli și clasici, este nevoie de o maximă atenție în asocierea lor cu alte elemente vestimentare. De exemplu, este o mare greșeală să asociezi o pereche de pantofi maro la un costum negru. Pantofii maro merg bine la un costum bleumarin, costume în nuanțe mai deschise sau în nuanțe de gri închis. Pantofii maro închis sau deschis sunt purtați de obicei în ținutele casual, la costum dar și la jeanși. Dacă dorești să porți pantofii la un costum office, în loc de cămașă sub costum poți purta și o helancă neagră pe gât.
Brogues
Brogue își au rădăcinile într-un pantof rudimentar, originar din Irlanda, care era confecționat dintr-o piele netratată. Aceste încălțări în mod tradițional erau destinate purtării în aer liber sau în provincie și nu pentru ocazii speciale sau de business însă, în vremurile noastre, Brogue sunt considerați adecvați în majoritatea contextelor.
Pantofii sunt confecționați din mai multe bucăți de piele, cu perforații decorative în pielea bombeului, în părțile laterale sau pe căpută. Perforațiile variază de la găuri fine, aplicate la marginea bombeului (quarter brogue), până la modele „ciuruite“ complet (full brogue).
Datorită decorațiunilor, pantofii Brogue nu sunt nici prea clasici, nici prea formali, de aceea pot fi purtați cu orice tip de îmbrăcăminte care merge cu pantofi. O astfel de pereche de pantofi de culoare neagră poate fi purtată la un costum negru, iar o pereche maro merge bine atât la un costum gri sau bleumarin, cât și la jeanși.
Un bărbat care poartă Brogue va avea o personalitate distinctă și mult flair.
Derby
Pantofii Derby sunt mai puțin oficiali decât cei Oxford. Îi întâlnim sub mai multe denumiri, precum “Gibson” sau “Blucher”. “Blucher” a fost preluat de la unul dintre generalii prusaci care l-a învins pe Napoleon în războiul de la Waterloo. În căutarea unor încălțări mai comode pentru soldații săi, Generalul Gebhard Leberecht von Blücher a comandat încălțări în care lateralele erau cusute pe deasupra lateralelor. Așa au apărut pantofii Derby, recunoscuți după cusăturile menționate, după coaserea căputei pe deasupra lateralelor și după distanța mai mare dintre găurile pentru șireturi.
Inițial acest tip de pantof era destinat sportului și vânătorii, în jurul anului 1850. La începutul secolului al XX-lea, Derby devine acceptat ca încălțăminte adecvată pentru oraș. Uneori sunt incorect clasificați ca fiind Oxford, deoarece forma lor este foarte asemănătoare, iar diferențele sunt mici.
Saddle Shoes (Pantofi cu șa)
Saddle Shoes este un pantof Oxford obișnuit, cu căptușeală mică (de aici denumirea alternativă "șa oxford"), caracterizat printr-un vârf simplu și un panou decorativ distinct, în formă de șa, plasat la mijlocul piciorului. În general, pantofii cu șa sunt construiți din piele și sunt cel mai adesea albi cu șa negră, însă orice combinație de culori este posibilă.
Pantofii cu șa sunt purtați într-o varietate de stiluri vestimentare casual, în ținute relaxate.
Spectators Shoes (Pantofi bicolori)
Spectators Shoes sunt un stil de pantof oxford, semi-brogue sau full-brogue, construit din două culori contrastante, de obicei având vârful și partea de deasupra tocului într-o culoare mai închisă decât restul. Cele mai uzuale combinaţii de culori includ un corp de pantof alb, contrastând cu negru, maro sau cafeniu, dar pot fi utilizate și alte culori.
De obicei este confecționat din piele. Pantoful bicolor a fost construit inițial din piele de vițel sălbătic, combinat cu piele întoarsă de vițel. Porțiunea albă era uneori făcută dintr-un material din plasă, pentru o mai bună ventilare în vremea caldă.
Acest stil de pantof datează din secolul al XIX-lea, dar a atins un maxim de popularitate în anii 1920 și 1930, când, în Anglia, acest stil era considerat prea flamboyant pentru un gentleman și, prin urmare, a fost numit un stil fără gust.
2. Pantofii fără șiret
Loafers
Pantoful Loafer este cel mai cunoscut stil slip-on. Sunt pantofi foarte apreciați în America, dar îi preferă şi tot mai mulţi europeni. Loafer a fost inițial destinat purtării în casă, în Casa regelui George al VI-lea al Angliei. De aici devin virali și încep să se fabrice din plin în Statele Unite, până în anii 1930. Ei și-au păstrat statutul de pantof casual doar până în anii 1960, când oamenii de afaceri și avocații americani au început să îi poarte cu mănuși și costume. În 1966, Gucci a prezentat modelul Loafer ce includea o curea de metal pe deasupra, inovație ce face ca pantofii Loafer să devină mai mult decât casual.
Se întâlnesc mai multe variante de Loafer:
Whole Cut Loafer, un model foarte elegant și versatil, popular în Franța. Spre deosebire de modelul american, cel european este tăiat mai înalt.
Tassel Loafer este preferat în zonele meridionale. Aceștia pot fi asociați chiar și ținutelor formale.
Kilty Loafer este un model mai rar întâlnit, folosit la golf, adaptat pentru condiții de teren umed, cu noroi. Partea din față este detașabilă și poate fi repede schimbată.
Loafer Prince Albert e un model popularizat de Prințul Albert. Sunt confecționați din catifea şi au atașată o monogramă.
Monk
Pantofii cu cataramă se numesc Monk și, deși sunt mai puțin eleganți decât Oxford, pot arăta mai bine în timpul unei întâlniri de afaceri, chiar și decât o pereche de Derby. Numele lor provine de la încălțămintea specifică adepților robei monahale, călugări care purtau pantofi comozi, simpli și durabili, prinși de picior cu ajutorul unei catarame.
Cea mai sigură cale de a face impresie într-o pereche de pantofi Monk este asocierea cu un sacou, o cămașă albastră, jeanși și un ceas.
Pantofii cu două catarame se numesc Double Monk. Prezența cataramelor îi face universali, ceea ce permite să-i asortezi cu jeanși sau alte elemente vestimentare mai puțin formale.
Opera Pump (Balerini de gală)
Pantofii de gală au mai bine de 200 de ani vechime și au suferit foarte puține schimbări de atunci. Sunt un model fără șiret, recunoscuți prin căptușeala interioară din catifea și exteriorul lucios, dar și prin decorațiunea plasată la baza bombeului. Confecționați din lac sau piele simplă, sunt cei mai eleganți pantofi, care se pretează la cele mai pretențioase ținute (eveniment diplomatic, dineu). În perioada regentă engleză, Opera Pump erau considerați încălțăminte de interior, iar elementul special o constituia cataramă din argint. Aceasta a fost înlocuită ulterior cu o fundă din catifea, după intervenția lui Beau Brummell, care a fondat curentul „dandy“.
Side Gusset Shoes
Side Gusset Shoes sunt pantofi cu benzi elastice pe lateral, un model mai rar întâlnit în rândul tinerilor. Ei își au originile în epoca victoriană, fiind o versiune scurtă a ghetelor purtate de către Regina Victoria, încălțări care mai târziu iau forma celebrelor ghete barbati Chelsea.
Slip On Shoes (pantofi de condus)
Pantofii de condus Slip On au apărut inițial ca variantă pentru condus a pantofilor clasici. Sunt foarte populari printre tinerii din România, Spania, Italia, Portugalia și Sudul Franței.
E vorba de un model de pantof comod, destinat purtării pe perioadele calde, motiv pentru care îl găsim într-o coloristică variată.
Deck Shoes/Boat Shoes
Deck Shoes sau Boat Shoes sunt un model de pantofi confecționat dintr-o talpă ușoară de cauciuc și o piele tratată special pentru a rezista la apă. Datorită proprietăților antiderapante, inițial se purtau pe punțile vaselor, dar au fost preluați și în moda străzii. Pot fi purtați în ținute relaxate și tinerești, la blugi, pantaloni din doc, bumbac, in, dar niciodată la costum.