Antena Căutare

Ham, primul cimpanzeu care a ajuns in spatiu!

In timp ce rusii se apropiau de momentul in care urmau sa trimita un om pe orbita, americanii au decis sa foloseasca un cimpanzeu de trei ani pentru a descoperi daca oamenii vor putea supravietui in spatiu. Uniunea Sovietica trimisese deja caini in spatiu, insa SUA a ales cimpanzeul datorita asemanarii lui cu oamenii.

Ham a fost cumparat de Fortele Aeriene SUA de la o gradina zoologica din Florida, pentru a ajunge acolo unde au mai fost musculite, maimute rhesus si un catel denumit Laika.

Laika a devenit primul animal care a orbitat Terra in noiembrie 1957, la bordul satelitului Sputnik 2, trimis de rusi. Ea a supravietuit insa doar 7 zile in spatiu, intrucat a ramas fara oxigen.

Partea buna este ca Ham nu a devenit doar primul cimpanzeu in spatiu, dar a si revenit in siguranta pe Pamant.

El a fost pregatit pentru zbor timp de doi ani si jumatate, scrie Daily Mail. Zborul sau, de pe 31 ianuarie 1961, a durat 16 minute si 39 secunde si a atins o altitudine mai mare decat cea planuita, din cauza unei erori: 252.000 de metri inaltime, in loc de 185.000m.

Capsula a revenit pe Terra in oceanul Atlantic, iar dupa ce Ham a fost salvat, a primit cadou de la salvatori un mar si jumatate de portocala.

Nu a suferit in urma aventurii sale si a trait 17 ani la gradina zoologica din Washington. A murit la zoo North Carolina, la 25 de ani.

Rusii au declarat insa ca desi americanii puteau spune ca au trimis o primata in spatiu, zborul ei a fost doar sub-orbital, adica nu a inconjurat globul.

Pe 12 aprilie 1961, cosmonautul rus Yuri Gagarin a devenit primul om din istorie care a iesit in spatiu, la bordul navetei Vostok 1. Americanii au ajuns in spatiu dupa 5 luni, cu Alan B. Shepard.

Sursa: Jurnalul National

O mama a 16 copii din Anglia sustine ca statul ii da prea multi bani... In SUA, si animalele de companie sunt obeze...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x