Antena Căutare

Hellooo, Zuckerberg: Eminescu si Veronica Micle sunt pe Facebook!

Titu Maiorescu si intreaga gasca junimista nu o aveau la suflet. „Divina” critica si „noua directie” o tratau cu acreala. Dar asta nu l-a tinut pe Mihai al lui Eminovici sa o iubeasca. Patimas. Cel putin o data a vrut sa o ia de nevasta.

Zburdalnica si viforoasa, Veronica Micle, fosta Ana Campeanu, mama a doi copii, e pe Facebook. Era frumoasa si a frant multe inimi. Si pentru a nu o scapa din ochi, Eminescu, la zi de sarbatoare, si-a facut, la randu-i, loc pe tarlaua imberbului Mark.

Aici isi scriu, deloc discret, despre iubirea ce le-a macinat sufletul. In vazul tuturor. Fara ca ei sa ii mai pese de admiratia lui Slavici sau iubirea lui nenea Iancu. Iar el, trecand peste interdictia lui Titu (Maiorescu) de a o frecventa, pentru ca, „nu face de tine, Mihaie”...

“Nu-i asa ca indiferenta mea ti-a rupt inima, inima plina de mine, dar il iau pe Dumnezeu ca martor ca nu era o indiferenta reala; aceasta raceala simulata nu era decat o contrabalansare la dragostea ta imensa pe care o afisai fara incetare...” scria acum cateva ceasuri “floarea albastra”.

Replica ultimului dintre romantici apare...

“Veronica, draga Veronica, cand nu m-ei mai iubi, sa stii ca mor. Iti scriu tarziu pentru ca abia alaltaieri m-am mutat. Veronica draga, au n-am fost noi prea fericiti intr-o lume, in care fericirea nu poatea exista? Este in lume asta destul loc pentru atata iubire cata o avem?”

Dincolo de Facebook

Cele doua pagini de fan, Mihai Eminescu si Veronica Micle sunt revendicate de comunitatea “Romani celebri”.

Pusa in cadrele retelei sociale, realitatea legaturii dintre cei doi, intens dezbatuta in cercurile literare ale vremii, prin 1880, capata alte dimensiuni. Devine accesibila, interesanta, pe alocuri pilduitoare.

Demersul de a stabili o conversatie “sociala” desprinsa din corespondenta Eminescu-Micle dezvaluie un alt tip de Facebook. Reteaua sociala poate actiona ca un tragaci in directia investigatiei.

Poate asa, vizitand paginile, decidem sa mergem mai departe si sa descoperim, in definitiv, cine a fost “ultimul dintre romantici”. Altfel…decat sub lupa junimista…

VIDEO! Cum poti sa pasesti pe nori... Observator Special: Mihai Eminescu, un necunoscut pentru scolari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x