Antena Căutare

Imagini de colecție cu prima discotecă din lume. Dansatoarele erau închise în cuști și purtau fuste mini

În urmă cu 55 de ani, pe 11 ianuarie 1964, în Orașul Îngerilor, se inaugura ”Whisky a Go Go”, prima discotecă din lume, cu un concert live al lui Johnny Rivers.

În urmă cu 55 de ani, pe 11 ianuarie 1964, în Orașul Îngerilor, se inaugura ”Whisky a Go Go”, prima discotecă din lume cu un concert live al lui Johnny Rivers.

Whisky a Go Go este un nume ce a făcut istorie, fiind un brand de renume atât în SUA, cât și în întreaga lume. Numită prima discotecă adevărată, aceasta s-a deschis în 11 ianuarie 1964 într-o clădire în care anterior fusese sediul unei vechi bănci. Înainte de a se lansa în afaceri, Elmer Valentine, cel care a înființat unul dintre cele mai renumite cluburi de noapte din America, fusese polițist în Chicago.

Inaugurarea a fost una memorabiliă, la deschidere fiind invitat în concert live Johnny Rivers, iar în pauzele dintre piesele sale, atmosfera era întreținută de o femeie DJ, Rhonda Lane. Tânăra purta fustă scurtă și cizme albe, ținută ce avea să devină un simbol în acele vremuri.

Ba, mai mult, pentru că DJ-ița avea aparatura într-o cușcă suspendată în dreapta scenei și în timpul pauzelor dansa pe muzica lui Johnny Rivers, a luat naștere ideea de dansatoare în cușcă. Cererea publicului pentru acest tip de prestație a crescut, astfel că a devenit un concept al localului Whisky a Go Go.

Imagini de colecție cu prima discotecă din lume. Dansatoarele erau închise în cuști și purtau fuste mini

The Doors, Jimi Hendrix şi Led Zeppelin au trecut pragul Whisky a Go Go

În scurt timp, localul a devenit foarte popular, acolo fiind filmate chiar și scene din filmul „The Graduate” ce-l avea în rolul principal pe inegalabilul Dustin Hoffman. Tinerii care doreau să facă o carieră din talentul lor muzical încercau din răsputeri să se facă remarcați.

Nume mari, adevărate legende ale muzicii, precum The Doors, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Neil Young, Smokey Robinson, Alice Cooper, Guns N' Roses, Led Zeppelin, Metallica și mulți, mulți alții au avut concerte live în clubul de noapte care a făcut istorie.

”Whisky a Go Go a fost scena principală a fiecărui trend muzical, fie că vorbim de Rock 'N' Roll, Heavy Metal, Punk sau New Wave”, spunea Mikeal Maglieri, cel care i-a fost asociat lui Elmer Valentine și care, ulterior, a fost numit ”Regele de pe Sunset Strip”, titulatura referindu-se la localurile pe care acesta le deținea pe bulevardul Sunset Strip.

Imagini de colecție cu prima discotecă din lume. Dansatoarele erau închise în cuști și purtau fuste mini

Titlul de prima discotecă din lume, contestat de mai multe ori

Deși Wikipedia prezintă clubul Whisky a Go Go din Los Angeles ca fiind prima discotecă din lume și deschiderea sa este marcată în calendarul evenimentelor importante din 11 ianuarie, se pare că titlul pe care localul îl deține este contestat de-a lungul timpului, titulatura mai apropiată de realitate fiind ”prima discotecă adevărată din America”. Asta și pentru că la Paris, un local cu același nume fusese deschis cu aproximativ două decenii în urmă. În mod bizar totuși, cluburile de noapte deschise în Europa erau considerate ”influență americană negativă.”

Chiar dacă nu este recunoscut oficial, se pare că în documentarele făcute pe această temă, ”The Cave”, deschis în 1912, în susbsolul unei clădiri New Orleans care avea ulterior să devină Hotel Grunewald (apoi Roosevelt), ar fi de fapt primul club de noapte.

Imagini de colecție cu prima discotecă din lume. Dansatoarele erau închise în cuști și purtau fuste mini

Numele de ”Whisky”, unul dintre motivele problemelor cu autoritățile

Cu toate că fondatorul localului a ales să pună ”Whisky” și nu ”Whiskey”(denumire folosită cu precădere în SUA), tocmai pentru a evita disputele cu autoritățile care inteziseseră ca denumirile locațiilor publice să conțină nume de băuturi alcoolice, titulatura clubului de noapte a iscat probleme.

Imagini de colecție cu prima discotecă din lume. Dansatoarele erau închise în cuști și purtau fuste mini

Propietarii au fost somați de mai multe ori să schimbe numele localului, se pare însă că acesta a rămas neschimbat, ”Whisky a Go Go” fiind și astăzi în topul celor mai cunoscute cluburi de noapte din SUA.

Surse: visitwesthollywood.com, Wikipedia, whiskyagogo.com, bestclassicbands.com

A apărut în România primul indicator rutier care a pus șoferii în dificultate! Tu știi ce semnifică?... Vladimir Putin este, de fapt, român?! Dezvăluirea ce aruncă în aer tot ce știam despre cel mai temut om al planetei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x