Antena Căutare

Imnul pierdut al lui Beethoven

Descoperire inedita, dupa 192 de ani, in opera lui Beethoven. Un aranjament muzical realizat de compozitorul german pentru un imn religios foarte vechi a fost identificat de catre profesorul Barry Cooper de la Universtatea din Manchester, Marea Britanie.

Descoperirea profesorului Cooper este considerata extrem de importanta deoarece reprezinta dovada ca Beethoven a scris si muzica destinata "sectorului" religios. Pasajul muzical era trecut intr-un caiet de schite muzicale si fusese considerat un simplu exercitiu, in niciun caz un aranjament muzica.

Insa profesorul Cooper a reusit sa identifice linia melodica a imnului in bucata scrisa de Beethoven si sa catalogheze bucata drept o lucrare in sine a compozitorului, necunoscuta pana acum. „Este un exemplu rar de muzica religioasa scrisa de Beethoven. Am fost foarte surprins cand am descoperit asta, nu credeam ca Beethoven sa fi scris ceva de acest gen”, a declarat Cooper, care este expert in opera lui Beethoven.

Alti analisti au descris piesa drept „foarte rudimentara”: „Cand am facut transcrierea schitelor muzicale, am crezut ca era un fel de exercitiu, nu am putut sa plasez bucata nicaieri”, a precizat profesorul William Drabkin, de la Universitatea Southampton, care a publicat caietul cu schite muzicale. „Este fara indoiala o bucata muzicala necunoscuta pana acum. Aduce o contributie, mica, dar contributie, la ceea ce stim despre activitatea lui Beethoven in perioada anilor 1820”, a adaugat el.

Caietul cu schite muzicale in care se afla aceasta noua descoperire este proprietatea bibliotecii publice din Berlin si dateaza (cu aproximatie) din anul 1820, dar a fost transcris si publicat numai in anul 2010. Potrivit lui Cooper, cei care au cercetat anterior opera lui Beethoven nu au putut identifica piesa ca fiind de sine statatoare pentru ca, pur si simplu, „ea arata ca o insiruire de note”, nimic mai mult. „Cand am analizat-o, am realizat ca este vorba, de fapt, de linia unui imn religios cu armonia lui Beethoven”, a explicat Cooper.

Autorul descoperirii, profesorul Cooper, este acelasi care, acum 14 ani, a starnit controverse in lumea muzicala prin crearea Simfoniei a X-a pe baza unor schite muzicale neterminate ale lui Beethoven.

Vocabular de "nas": chiorii = calatorii fara bilet!... A fost descoperit mormantul regelui care a pus bazele Civilizatiei Maya...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x