Antena Căutare

Joaca de-a Dumnezeu? De acum se pot naște copii ce au trei părinți biologici! Cum e posibil așa ceva!

Nașterea primului copil conceput cu ajutorul unei noi tehnici experimentale ce a permis moștenirea ADN-ului de la trei ''părinți'', două femei și un bărbat, pentru evitarea transmiterii unei maladii grave, stârnește speranțe dar și întrebări etice și științifice!

Nașterea primului copil conceput cu ajutorul unei noi tehnici experimentale ce a permis moștenirea ADN-ului de la trei ''părinți'', două femei și un bărbat, pentru evitarea transmiterii unei maladii grave, stârnește speranțe dar și întrebări etice și științifice!

Această tehnică de fertilizare are ca scop eliminarea sau minimizarea anomaliilor mitocondriale ce se află la originea unor maladii grave ce afectează mușchii, ochii, creierul sau inima.

Transmise în exclusivitate pe cale maternă, mitocondriile sunt ''uzinele'' de energie situate în interiorul celulelor. Ele posedă un ADN mult mai mic (de numai 37 de gene) decât cel al nucleului celulelor (23.000 de gene).

Pentru micuțul Abrahim Hassan, născut din trei ''părinți'' și adus pe lume în Mexic, prin această procedură s-a dorit evitarea transmiterii unei maladii rare, sindromul Leigh, ce provoacă degenerescența neurologică. Mama sa a mai pierdut doi copii din cauza acestei maladii.

Două tehnici asemănătoare au fost aprobate în Marea Britanie, una a pornit de la embrion, cealaltă de la ovul, însă până acum nu a fost emisă nici o autorizație în acest sens. Echipa din New York a dr. John Zhang, care a făcut posibilă nașterea lui Abrahim, a fost nevoită să treacă granița în Mexic deoarece în această țară nu există o legislație în acest sens.

Cercetătorii au utilizat tehnica transferului de nucleu maternal. Acest lucru presupune prelevarea nucleului din ovulul viitoarei mame, susceptibilă a transmite mitocondrii cu anomalii, și transferarea acestuia în ovulul sănătos de la o donatoare. Ovulul astfel obținut va purta materialul genetic a două femei. Apoi, el este fertilizat cu sperma tatălui și plasat în uterul mamei, așa cum se întâmplă într-o fertilizare in vitro convențională. În cele din urmă, copilul moștenește ADN-ul de la două femei și de la un bărbat — însă contribuția donatoarei este minoră, subliniază sursa citată.

Această metodă reprezintă ''o nouă speranță'' pentru familiile afectate de aceste boli devastatoare, după cum susține profesorul de genetică Darren Griffin (Marea Britanie), care vorbește despre ''o nouă eră a geneticii preimplantatorie''.

Totuși, metoda nu este perfectă, așa cum s-a crezut inițial, atrage atenția David Clancy de la Universitatea din Lancaster, deoarece există riscul să se transmită totuși o mică parte din ADN-ul mitocondrial de la mamă.

Potrivit altor voci critice, această naștere ''în premieră'' nu a făcut obiectul unui articol detaliat într-o revistă științifică de renume. O astfel de apariție ar fi permis posibilitatea de a se răspunde cu rigoare la întrebări importante, printre altele, referitoare la procentul exact de mitocondrii maternale reziduale (purtătoare ale maladiei) pe care le-a moștenit totuși copilul.

Conform celor declarate de echipa dr. Zhang, "mai puțin de 1% dintre mitocondriile băiatului sunt purtătoare ale anomaliei'', arată Agerpres.

Alți oameni de știință pun sub semnul întrebării monitorizarea copilului pe termen lung al acestui cuplu iordanian, considerând că tehnica este ''riscantă'' și cu ''urmări neprevăzute'' asupra sănătății copilului și a urmașilor săi, așa cum a avertizat Marcy Darnovsky, directoare a Centrului pentru Genetică și Societate, un ONG cu sediul în California.

Potrivit Societății Americane de Medicină Reproductivă (ASRM), echipa dr. Zhang a obținut cinci embrioni, doar unul dintre aceștia fiind normal, cel care a devenit Abrahim.

Bărbatul acesta iubește păpușile mai mult decât orice! Toți rămân fără cuvinte când intră în casă și văd colecția! (VIDE... Dacă nu credeai în "ŞOCANT" şi "TERIFIANT", stai să o auzi pe asta! Scufundarea Titanicului, prezisă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x