Antena Căutare

Joseph Pulitzer, jurnalistul caruia i s-a indeplinit "visul american"

Joseph Pulitzer, cunoscut pentru prestigioasele premii ce-i poarta numele, s-a nascut pe 10 aprilie 1847, in orasul ungar Mako. Dupa cateva incercari nereusite de a face parte din armata, Pulitzer a emigrat in Statele Unite. Aici, a incercat mai multe meserii, dar jurnalismul a fost domeniul in care si-a construit o cariera. A devenit proprietarul mai multor publicatii, a introdus presa de scandal si a pus bazele uneia dintre primele scoli de jurnalism din Statele Unite. Joseph Pulitzer a murit in urma cu 101 ani, din cauza unor probleme cardiace, in timp ce se afla la bordul iahtului sau.

Cariera lui de jurnalist a inceput in Statele Unite, in orasul St. Louis. Primul post de ziarist i-a fost oferit de publicatia de limba germana Westliche Post. Nu a lucrat aici decat doua zile si a renuntat la post pentru a deveni chelner. A avut probleme cu pastrarea mai multor locuri de munca deoarece nu ii placea sa i se dea ordine si era prea temperamental.

A revenit la jurnalism dintr-o intamplare. La un moment dat, a decis sa-si schimbe din nou meseria, asa ca a platit cinci dolari unui american care i-a promis lui si catorva zeci de oameni ca le gaseste locuri de munca pe o plantatie de trestie de zahar. Joseph Pulitzer a fost pacalit la rand cu ceilalti, asa ca a scris un articol despre ce i s-a intamplat. Acesta a devenit primul lui articol publicat, Westliche Post dandu-i o noua sansa.

In timpul liber, Pulitzer a continuat sa studieze limba engleza si a invatat pentru a deveni avocat. A intrat in barou in 1868, dar aspectul sau fizic si faptul ca nu stia bine engleza i-au tinut pe clienti departe. Astfel, in acelasi an, a devenit reporter, tot la Westliche Post. Patru ani mai tarziu, a cumparat o parte din actiunile acestui cotidian, pe care le-a vandut dupa un an. A cumparat apoi doua ziare din St. Louis, pe care le-a transformat intr-o singura publicatie, St. Louis Post-Dispatch.

In 1883, avea deja o avere considerabila, asa ca a cumparat New York World, un ziar care a ainceput sa aiba pierderi dupa ce a intrat in proprietatea lui. Pentru a reveni pe profit, dar si din cauza rivalitatii cu New York Journal, a introdus conceptul de „yellow journalism”. Astfel, in publicatia lui au inceput sa apara tot mai multe articole de scandal, iar subiectele senzationale au capatat prioritate.

Pulitzer s-a implicat si in politica, in 1884 fiind ales in Camera Reprezentantilor din partea statului New York. A fost nevoit sa demisioneze pentru a-si putea indeplini indatoririle de jurnalist.

1892 a fost anul in care Joseph Pulitzer i-a oferit bani presedintelui Universitatii Columbia pentru a infiinta o scoala de jurnalism. A fost refuzat, iar visul lui nu a devenit realitate decat dupa ce a murit, intr-o zi de 29 octombrie 1911.

A lasat, prin testament, doua milioane de dolari pentru Universitatea Columbia, in cadrul careia a fost infiintata o sectie de jurnalism in 1912.. Cinci ani mai tarziu, universitatea a oferit pentru prima data premiul Pulitzer pentru jurnalism. In timp, premiile Pulitzer au inceput sa fie acordate pentru mai multe domenii precum literatura, poezie, muzica sau teatru.

„Hollywood”-ul se vopseste! Faimoasele litere, in renovare pentru aniversarea de 90 de ani... "Spaima" agricultorilor: robotii fermieri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x