Live acumObservator 12
Prime Time 20:00Sacrificiul

Kirk Douglas și românii. Imagine de colecție, alături de Amza Pellea și Mircea Albulescu, la filmările pentru filmul românesc, "Dacii"

Vestea morții actorului legendar al Hollywood-ului a îndoliat o lume întreagă. Kirk Douglas s-a stins la 102 ani, iar informația a fost făcută publică chiar de fiul acestuia, Michael Douglas. Puțini știu, însă, că pe Kirk l-au cunoscut români de renume ai cinematografiei noastre. Și-a strâns mâna cu Amza Pellea și cu Mircea Albulescu.

Kirk Douglas, la filmările pentru filmul "Dacii", cu Amza Pellea și Mircea Albulescu

historia.ro

Scena nu a rămas doar povestită, ci există și o imagine de colecție care îi înfățișează pe celebrii actori, în timpul filmărilor pentru producția românească "Dacii". Se întâmpla la finalul anilor '60, atunci când s-a tras celebra capodoperă românească.

Citește și: Doliu la Hollywood! Kirk Douglas a fost... Spartacus! "În clasa a II-a, după reprezentaţie, tata mi-a dat primul Oscar: un cornet cu îngheţată"

Despre Kirk Douglas cuvintele nu erau chiar de laudă la acea vreme. Alexandru Herescu, actor român care a debutat în filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu, spunea despre "cel de la Hollywood" că era atât de mic, încât atunci când a văzut pe stradă un dâmb, la Buftea, s-a dus glonț acolo, s-a urcat ca să pară și el mai înalt.

„Kirk Douglas trebuia să vină pentru «Dacii». Era un pipernicit, o piticanie. Toți aici erau înalți, de peste 1,80. În plus, și Sergiu era înalt. Atunci a găsit el la Buftea un dâmb și s-a așezat exact acolo, ca să pară cel mai înalt dintre toți.”, spunea Alexandru Herescu despre Kirk Douglas.

*Kirk Douglas; Sursa foto: Profimedia

"Dacii", film regizat de Sergiu Nicolaescu, a avut un mare succes internațional, astfel că următorul proiect produs de celebrul regizor, filmul "Mihai Viteazul" a prezentat interes pentru studiourile internaționale de film, Columbia, care i-au propus lui Nicolaescu o colaborare și o distribuție cu mari actori de la Hollywood: Orson Welles – împăratul Rudolf, Laurence Harvey – sultanul turc, Elisabeth Taylor și Richard Burton – cuplul Bathory, iar Kirk Douglas și Charlton Heston concurau pentru rolul lui Mihai Viteazul.

Citește și: "MIHAI VITEAZUL", cea mai grea peliculă din istorie. Un film cu Elizabeth Taylor, Richard Burton, Kirk Douglas, Amza Pellea, 11.000 de costume de figurație, 128 de candidați pentru un rol! 44.000.000 lei buget!

„Când m-am hotărât să fac „Mihai Viteazul", americanii au auzit de acest lucru. Îmi aduc aminte că a fost o luptă grea, dusă de Titus Popovici și de mine, pentru a realiza acest film.

După succesul internațional al filmului „Dacii", firma americană Columbia a confirmat dorința de a produce filmul, alături de noi. Îmi dădeau niște actori fabuloși: Orson Welles – împăratul Rudolf, Laurence Harvey – sultanul turc, Elisabeth Taylor și Richard Burton – cuplul Bathory, iar Kirk Douglas și Charlton Heston concurau pentru rolul lui Mihai Viteazul. În plus, americanii ofereau 4 milioane de dolari pentru producția filmului.

Cu acești bani filmul ar fi fost de patru ori mai bogat. Eram constrâns de timp. În ultima zi, m-am dus la Comitetul Central, la Niculescu-Mizil, care era secretar, am rămas în birou, iar el s-a dus la Ceaușescu să obțină aprobare. Mi-a zis că e în regulă. Trebuia să zbor cu avionul în ziua aceea. După ce am primit aprobarea, m-am urcat în avion. Avionul a plecat. Pe pistă, în timp ce se ridica de la sol, a apărut o mașină. Cineva a urcat în avion și mi-a spus să cobor", spunea într-un interviu pentru Historia, regizorul Sergiu Nicolaescu.

Ceaușescu s-a opus. Americanii, înlăturați complet din producția și distribuția filmului "Mihai Viteazul"

Am fost dus la Comitetul Central și același Niculescu-Mizil mi-a spus că nu se mai aprobă. Totul s-a spulberat când Ceaușescu a hotărât să fie făcut numai cu actori români. Despre această întâmplare, Titus Popovici mi-a povestit că Mircea Albulescu ar fi făcut o scrisoare să nu se facă filmul cu actori americani. În realitate, se pare că a fost însuși Titus Popovici, pentru că s-a mai repetat povestea. El bănuia că în momentul în care americanii iscălesc contractul urmau să facă modificări și aruncau în aer subiectul pe care el îl scrisese", a mai povestit Sergiu Nicolaescu.

Kirk Douglas a murit la 102 ani

Actorul Kirk Douglas a murit miercuri, la vârsta de 103 ani, anunţul fiind făcut pe Instagram de către fiul său, Michael Douglas.

Kirk Douglas a avut propria companie de producţie. S-a împotrivit listei negre anticomuniste de la Hollywood prin angajarea lui Dalton Trumbo să scrie scenariul la "Spartacus" (1960), în care starul hollywoodian a jucat alături de Laurence Olivier.

A lucrat cu cei mai buni regizori din epoca lui, printre care Stanley Kubrick, Billy Wilder, Howard Hawks, Vincente Minnelli, Joseph L Mankiewicz şi Elia Kazan.

*Kirk Douglas, în Spartacus; Sursa foto: Profimedia

Kirk Douglas învinsese moartea de mai multe ori

Kirk Douglas a supravieţuit unei prăbuşiri cu elicopterul, accident în care alţi doi pasageri au murit. A suferit un accident vascular cerebral în timpul discursului pe care l-a susţinut la o ediţie a Festivalului de Film de la Londra.

*Kirk Douglas, alături de familie și prieteni

A câştigat un Oscar onorific în 1996, două Globuri de Aur , un premiu pentru întreaga carieră oferit de American Film Institute şi un Urs de Aur onorific decernat de organizatorii Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.