Antena Căutare

Licitatie pentru o scrisoare codificata a lui Napoleon. A fost vanduta cu 150.000 de euro

O scrisoare veche de 200 de ani in care Napoleon I isi anunta intentia de a arunca in aer Kremlinul a fost vanduta la licitatie pentru 150.000 de euro, anunta BBC

Suma obtinuta este de zece ori mai mare decat se astepta Jean Christophe Chataignier, directorul casei de licitatii Osenat, organizatoarea evenimentului. Inainte de licitatie, Chataignier declarase ca se asteapta ca scrisoarea sa fie vanduta pentru o suma cuprinsa intre 10.000 si 15.000 de euro.

„Pe 22, la ora 3 am, voi arunca Kremlinul in aer”, isi incepe Napoleon scrisoarea codificata, adresata lui Hugues-Bernard Maret, ministrul de Externe al Frantei, care se afla atunci in Vilnius, si ce este datata 20 octombrie 1812.

Semnata "Nap", scrisoarea a fost redactata atunci cand Napoleon se pregatea sa paraseasca Moscova, din cauza apropierii iernii si a faptului ca armata rusa refuza sa lupte, preferand o retragere strategica.

In aceeasi scrisoare, imparatul francez nu isi ascunde frustrarea fata de greutatile campaniei si de faptul ca armata sa este ravasita din cauza bolilor, a frigului si a foamei.
"Cavaleria mea este distrusa, multi cai au murit. Fii sigur ca vei cumpara mai multi cat mai curand”, ii scrie Napoleon ministrului sau. Scrisoarea codificata a fost vanduta alaturi de un transcript descifrat, ele fiind achizitionate de Muzeul Scrisorilor si a Manuscriselor din Paris.

Napoleon s-a tinut de cuvant si a distrus o parte a zidurilor si turnurilor de la Kremlin inainte de a se retrage din Moscova. Evenimentul a reprezentat inceputul declinului sau, care va duce la abdicarea din 1814 si, ulterior, dupa infrangerea de la Waterloo din 1815, la exilul sau pe Insula Sfanta Elena.

In cadrul aceleiasi licitatii, Muzeul Scrisorilor si a Manuscriselor din Paris a achizitionat pentru suma de 375.000 euro un manuscris de 310 pagini, numit "Eseu asupra fortificatiilor rurale”, scris de Napoleon in timpul exilului de pe Sfanta Elena.

„Este un adevarat record mondial pentru un manuscris semnat de Napoleon I”, au confirmat reprezentantii Casei de licitatii Osenat.

Foto: guardian.co.uk

O romanca de 14 ani a cucerit China cu frumusetea ei... GALERIE FOTO! Cele mai tari targuri de Craciun din Europa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x