Antena Căutare

Lumea lui James Bond, regasita in arhivele MI6

Serviciile secrete britanice au autorizat, pentru prima oara, publicarea unei carti ce pleaca de la arhivele MI6 din perioada 1909-1949 si dezvaluie o lume demna de James Bond (foto, Daniel Craig, ultimul James Bond), noteaza AFP.

Keith Jeffrey, autorul "MI6", a avut acces exclusiv la arhive mergand de la infiintarea serviciului in 1909 pana la inceputurile razboiului rece, in 1949.

Cele 800 de pagini ale sale descriu o lume de agenti aventurosi, capabili sa arunce in aer vapoare, sa se infiltreze in tarile europene sub ocupatie nazista, dar care isi gaseau si timp pentru a sorbi o cupa de sampanie in compania unor femei frumoase.

Unul din spionii MI6 descrisi in carte, Bill "Biffy" Dunderdale, amator de femei si de bolizi, era un prieten apropiat al creatorului lui James Bond, Ian Fleming, pe care pare a-l fi inspirat in crearea faimosului agent 007. Cartea lui Jeffrey confirma, pentru prima oara, ca scriitorii Graham Greene, W. Somerset Maugham si Arthur Ransome au facut parte din serviciile secrete.

Istoricul califica insa drept "mit" existenta unui asa-zis "permis de a ucide" - asa cum detine in film agentul 007 -, si da asigurari ca MI6 a fost implicat numai in doua asasinate in afara oricarui cadru legal. El pune totusi in lumina si operatiuni extrem de sensibile ale serviciului, ai carui agenti au aruncat in aer cinci vapoare pentru a impiedica refugiati evrei sa ajunga in Palestina, aflata atunci sub mandat britanic.

Jeffrey mai dezvaluie si ca MI6 si-a spionat propriii aliati, inclusiv Statele Unite si pe francezii din Rezistenta condusa de Charles de Gaulle.

Cartea, noteaza Agerpres, descrie si cariera lui Kim Philby, care a urcat toate esaloanele MI6 inainte de a i se descoperi rolul de agent dublu in slujba Uniunii Sovietice si apartenenta la faimoasa retea de spionaj de la Cambridge.

Fostul sef al serviciilor secrete britanice, Sir John Scarlett, pensionat anul trecut, a calificat aparitia cartii drept "un pas de gigant (...), asa cum nu s-a mai vazut si nu vom mai vedea".

Sursa: jurnalul.ro

Foto: sf.funcheap.com

Miron Cozma si-a "tratat" sotia cu Guns N'Roses la Bucuresti... VIDEO! Biciclist suprins cu 130 de kilometri la ora...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x