Antena Căutare

Mai ceva ca Spiderman: practicantii de Parkour sar si se catara cu o agilitate uimitoare

Oameni care se catara pe pereti, care sar de la inaltimi ametitoare fara niciun element de siguranta, oameni care au - inainte de toate - o conditie fizica de invidiat! Sunt practicantii de Parkour, un sport in care gimnastica se imbina cu artele martiale. Nu exista strop de violenta in acest sport. Doar multa forta si, esential, concentrare.

Parkour, un termen derivat din frantuzescul "parcours du combattant", in traducere "cursa cu obstacole", a devenit cunoscut in Romania in 2004, odata cu lansarea filmului "Banlieu 13". Cativa excentrici, autodidacti, au incercat sa calce pe urmele eroului principal al peliculei. O treaba foarte grea, in conditiile in care David Belle nu este doar un cascador spectaculos, ci chiar inventatorul variantei moderne de Parkour.

Incet-incet, parkour si free-running, adica depasirea obstacolelor prin sarituri spectaculoase, au prins teren. Asa ca veteranii s-au gandit sa infiinteze o scoala, pentru ca novicii sa nu capete apucaturi gresite.

Scoala a avut pana acum 30 de cursanti. Si de 10, dar si de 30 de ani. Incalzirea si exercitiile se fac vara afara, prin parcuri, iar iarna intr-o sala de antrenament. Lectiile se complica de la un curs la altul. Ca sa inveti sa eviti cu arta obstacolele de pe strada ai nevoie de cel putin un an, cu minimum 2 antrenamente pe luna. Multi ar vrea sa sara ca pisicile, dar putini se inghesuie sa ia lectii pentru asta. Asa ca momentan scoala de parkour e mai mult o pasiune.

Lady Gaga a fost vizitata de un robot la hotel... Astronomii au descoperit un roi galactic urias, ce "produce" stele pe banda rulanta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x