Câți cartofi prăjiți ești dispus să mănânci ca să salvezi planeta? Sună extrem de nesănătos, da, dar se pare că aceștia au un impact pozitiv pentru natură. Grăsimea din aer, eliberată de friteuze, răcește clima.
Acizii grași de la gătit, eliberați în aer, pot contribui la formarea unor nori care să răcească clima, spun unii oameni de știință. Da, e puțin dubios, dar, aparent, are sens. Cercetătorii consideră că moleculele grase se aranjează în structuri 3D în picăturile atmosferice.
Acești aerosoli persistă mai mult și pot forma nori, despre care experții spun că că pot avea un efect de răcire asupra climei. Aerosolii atmosferici formează un domeniu al științei, în care există mari incertitudini. Aceștia pot avea o varietate de impacturi asupra Pământului: unii reflectă lumina Soarelui înapoi în spațiu, în timp ce alții o absorb.
Se spune că aerosolii și norii produși de ei reflectă aproximativ un sfert din energia Soarelui înapoi în spațiu. Cercetătorii știu de ceva timp că emisiile de molecule de acizi grași din tigăi și aragazuri pot acoperi particule de aerosol în atmosferă, dar este prima dată când oamenii de știință au analizat rolul în interiorul picăturilor.
Vezi cum mâncatul de cartofi poate salva planeta așa cum nu-ți imaginai!
Pentru cei care cred că animalele nu au sentimente! O cățelușă plânge, după ce a fost salvată împreună cu puii ei. Lacri... Un chimist din Cluj a găsit o formulă prin care ca să-i înveţe limba română pe străinii din întreaga lume!...