Antena Căutare

I-au lipit barba cu lipici din comerț! Masca funerară din aur a lui Tutankhamon a fost distrusă

Opt egipteni au fost trimişi în judecată pentru neglijenţa crasă de care au dat dovadă în timpul restaurării unuia dintre cele mai importante artefacte ale lumii.

Opt egipteni au fost trimişi în judecată pentru neglijenţa crasă de care au dat dovadă în timpul restaurării unuia dintre cele mai importante artefacte ale lumii.

Oamenii, printre care se află şi fostul director şi coordonator al departamentului de renovare al Muzeului de Istorie din Cairo, sunt acuzaţi că au încercat să lipească barba regelui Tutankhamon, de masca mortuară, folosind lipici din comerţ. Iar asta a dus la distrugerea artefactului. Cei 8 riscă o amendă uriaşă şi să îşi piardă locul de muncă.

Expusă, din nou, publicului, din decembrie 2015, masca mortuară a regelui Tutankhamon a stat luni buni în camerele de recondiţionare. În august 2014, artefactul vechi de 3 mii 300 de ani, cea mai importantă atracţie turistică din Cairo, a suferit un accident pe care curatorii au încercat să îl repare. Au reuşit însă doar să dea din rău în mai rău.


Nu există niciun pericol pentru mască, în momentul de faţă. Măsurile care au fost luate de curatori au fost reversibile.

Se crede că faraonul a murit la 17 ani, după ce a moştenit tronul cu 9 ani mai devreme. Mormântul lui a fost descoperit intact de arheologul britanic Howard Carter, în 1922. Încă de pe atunci, barba măştii mortuare era puţin desprinsă.

FOTO CREDIT

Cândva ținut în brațe de prințesa Diana, acum un imigrant ilegal care cere ajutor! Arnaud Wambo: „Dacă Mami era în viață... Conduce de parcă în fiecare zi un polițist ar sta dreapta lui! Cel mai vârstnic șofer are 103 ani și are la activ doar t...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x