Antena Căutare

Moldovenii sunt pe primul loc in lume la consumul de alcool

Aproximativ 4% din decesele inregistrate la nivel mondial sunt provocate de abuzul de alcool. La tinerii intre 15 si 29 ani, rata acestor decese atinge 9%. Tara noastra se plaseaza in zona rosie in privinta consumului de alcool. Conform datelor OMS, romanii prefera in procente egale bauturile spirtoase (39%) si berea (39%), precum si vinul (22%).



Consumul de alcool in exces provoaca, in fiecare an, aproximativ 2,5 milioane de decese si un numar din ce in ce mai mare de tineri, victime a unor boli si traumatisme.

Majoritatea deceselor din aceasta categorie sunt rezultatul traumatismelor, cancerului, bolilor cardiovasculare si cirozei hepatice.

La ora actuala, abuzul de alcool este unul dintre cei patru factori de risc majori cei mai frecventi, alaturi de tabagism, alimentatie dezechilibrata si sedentarism.



Moldovenii, campioni la consumul de alcool

Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) mai arata ca locuitorii Republicii Moldova sunt campionii la consumul de alcool. Conform datelor OMS, moldovenii beau anual 19,2 litri de alcool pe cap de locuitor. Peste 10 litri din aceasta cantitate este alcool „neinregistrat", provenind in general din bauturi facute la domiciliu.

Pe locul doi in acest clasament se afla cehii, cu 16,2 litri de alcool pe cap de locuitor. Pe ultimele locuri se afla locuitorii tarilor arabe, unde consumul anual de alcool al unui locuitor era sub 2,5 litri pe an. In medie, in lume s-au consumat, in 2005, 6.1 litri de alcool pur pe cap de locuitor.

Citeste si Jurnalul

FOTO: Jurnalul.ro

VIDEO! Un britanic colectioneaza tancuri, cu care iese la plimbare in weekenduri... VIDEO! Un pui de gorila, noua vedeta a Gradinii Zoologice din Londra...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x