Antena Căutare

Momente memorabile: Boris Eltin, intre paharele, chiftele si focoase nucleare

Despre Winston Churchill s-au scris mii de carti. Cu povesti. Niciuna, insa, fara a pomeni celebrele trabucuri “Romeo y Julieta” si “Aroma de Cuba”, pe care le pastra, cu miile, in Chartwell (casa pe care a iubit-o pana la moarte), sau sticlele de Johnnie Walker. Dar nu a fost singurul “statesman” cu placeri lichide. Si nici cel mai “dedicat” meseriei! Pentru Boris Eltin, cel care – in urma cu fix 23 de ani – prelua puterea in Rusia, ar trebui sa ridicam paharele sus! Pentru el, Boris, cel care a avut curaj sa cante cu linguri de lemn pe chelia lui Askar Akaiev, presedintele Kargazstanului, dupa cateva pahare - daca nu cumva sticle - de votca…

Cum a ajuns la butoane tine de istoria oficiala. Ce a facut cu ele, la fel. Nu judecam. Cat a baut, insa, in timpul mandatului… e altceva. Si, la ani distanta, e chiar amuzant de povestit.

Gasit in chiloti, noaptea, pe langa Casa Alba. Voia un taxi… pentru pizza!

Ii placea votca. Mai mult ca orice. Nu refuza un pahar de vin, doua, ce-i drept, dar apa grea a fost slabiciunea lui. Slabiciune, de dragul textului, ca licoarea era atat de tare ca ardea totul pe o raza de kilometri. Bill Clinton, un alt om de stat cu placeri nu tocmai pe placul Congresului, avea sa povesteasca mai tarziu biografului oficial ca presedintele Eltin s-a imbatat atat de tare, intr-o seara, incat a fost zarit in chiloti, abia tinandu-se pe picioare, in timp ce chema un taxi care sa-l duca la… o pizza. De parca oficialii de la Casa Alba serveau supa de loboda! Dar cine poate sa-l condamne?

Nimeni.

Se intampla in 1995, intr-o vizita oficiala la Washington. Culmea, in seara urmatoare, Boris reusea din nou sa scape de agentii secreti, fiind surprins in timp ce cobora in pivnita de la Blair House, resedinta oficiala pentru invitatii presedintelui SUA. Ce cauta acolo, nu s-a aflat inca… Putem banui, insa.

Boris Eltin si Bill Clinton, conferinta de presa

Cu lingura de lemn. In capul presedintelui

Se spune ca Eltin aprecia enorm muzica, mai ales la petrecere. Dar nu se sfia sa-si exerseze talentul nici in preajma demnitarilor, carora, la ocazie, le trantea linguri de lemn in cap pana nimerea nota corecta.

O poveste amuzanta il are ca protagonist pe Askar Akaiev, fostul presedinte al Republicii Kargazstan. In timpul unei intrevederi oficiale, Boris Eltin a profitat de moment pentru a-si demonstra calitatile de artist, transformand chelia omologului intr-un veritabil obiect de percutie. Cu alte cuvinte, i-a dat in cap de dragul artei! Care a fost reactia “obiectului”, nu se stie. Dar cu siguranta nu i-a sunat bine.

Intre nucleare si chiftele

Un alt episod comic s-a petrecut un Suedia, in 1997. Dupa mai multe pahare, se spune, Boris Eltin a anuntat cu surle si trambite ca va reduce arsenalul nuclear al Federatiei cu o treime, urmand sa-si indrepte atentia catre interzicerea totala a focoaselor.

Fireste, membrii delegatiei ruse au fost pusi intr-o situatie foarte delicata si s-au incurcat in cuvinte atunci cand au fost pusi sa explice decizia rapida si incisiva a presedintelui. Tot atunci, Eltin a declarat, cu sinceritate, ca chiftelele suedeze ii aduc aminte de fata tenismanul Bjorn Borg… Nu mult a lipsit ca momentul sa fie incununat cu o cazatura de toata frumusetea.

Am venit, dar nu cobor din avion!

1994: Oficialii rusi, care zburau pe traseul Washington – Moscova, se hotarasc sa faca o escala pe aeroportul Shannon, din Irlanda, pentru a-l intalni pe premierul Albert Reynolds. Toate bune si frumoase, doar ca irlandezii au intrat la banuieli dupa ce, timp de o ora, avionul prezidential a tot amanat aterizarea, invartindu-se in cerc.

Intr-un final, rusii au decis sa ia contact cu solul. Dar, surpriza! "El Presidente" a ramas in avion, din cauza “oboselii”, spre uimirea lui Reynolds (care, intre noi fie vorba, ar fi tras si el o dusca... de nervi). Pana la urma, demnitarul irlandez s-a multumit cu Oleg Soskovet, numarul doi in ierarhia Federatiei Ruse. “L-am intalnit pe urma la o conferinta si si-a cerut scuze, spunand ca oamenii lui au preferat sa nu-l trezeasca”, avea sa povesteasca, mai apoi, premierul.

Pleaca trupele rusesti din Germania? Sa dansam!

Boris Eltin si dansul au fost intotdeauna prieteni de pahar. Sa ne aducem aminte de fabulosul moment din 1994, cand ultimii soldati rusi au parasit Germania. Istoric, momentul era unul extrem de incarcat, dar presedintele rus l-a transformat intr-un spectacol. Cu muzica, miscare, karaoke, tot ce trebuie. Nu a lipsit nici “Kalinka”, ce credeati?! Ba, mai mult, Eltin si-a asumat rolul de dirijor si a prestat in fata unui public numeros, dandu-le mari dureri de cap agentilor speciali.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările



“Un barbat trebuie sa traiasca si sa arda precum o flacara stralucitoare. Intr-un final, el se stinge. Dar este mai bine decat sa traiasca precum o flacara mica” – Boris Eltin, The Times

“Spun multe sperietori in profesia de politician. In primul rand, viata personala sufera. In al doilea rand, tentatiile te ruineaza pe tine si pe cei din jur. Si, cred, in al treilea rand, iar asta se discuta foarte rar, oamenii de la nivel inalt nu au prieteni”

Horoscopul zilei, cu Andreea Joita: Vezi ce iti rezerva astrele pe 29 mai!... Cea mai mare lingura din lume se construieste la Mioveni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x