Antena Căutare

Moneda de argint de la BNR, dedicata lui George Emil Palade

Banca Nationala va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 19 noiembrie 2012, o moneda din argint dedicata aniversarii a 100 de ani de la nasterea lui George Emil Palade.

Aversul monedei prezinta imaginea cladirii spitalului Coltea, unde George Emil Palade a desfasurat un stagiu de practica medicala, precum si o compozitie sugerand activitatea stiintifica a savantului; anul de emisiune „2012”, stema Romaniei, inscriptia „Romania” si valoarea nominala „10 lei”.

Reversul monedei reda, in prim-plan, portretul savantului George Emil Palade si, in plan secund, o compozitie simbolizand biologia celulara; la exterior, in arc de cerc, inscriptia „George Emil Palade” si anii intre care a trait „1912-2008”.

Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza.

Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede, iar pretul de vanzare, exclusiv TVA, este de 360 lei/buc.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale ale BNR din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis.

George Emil Palade a fost un medic si om de stiinta, specialist in domeniul biologiei celulare, laureat in 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie si medicina. S-a nascut la Iasi, in 1912, a facut studiile la Bucuresti, insa a plecat in Statele Unite ale Americii, ca cercetator la Universitatea Rockefeller din New York, Universitatea Yale si Universitatea din San Diego.

George Emil Palade a murit in Statele Unite la varsta de 96 de ani.

Citeste si Income Magazine!

A venit iarna! Cum iti decorezi casa?... Cel mai bun prieten al omului: PORCUL...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x