Antena Căutare

IMPRESIONANT. Un fenomen rar a fost văzut pe râul Mureş 

Milioane de efemeride, numite şi „fluturi de apă”, au apărut, aproape în acelaşi timp, din mâlul aflat pe malurile râului Mureș, în Arad. Fenomenul are loc o singură dată pe an, iar aceste insecte trăiesc pentru cel mult 24 de ore.  

Milioane de efemeride, numite şi „fluturi de apă”, au apărut, aproape în acelaşi timp, din mâlul aflat pe malurile râului Mureș, în Arad. Fenomenul are loc o singură dată pe an, iar aceste insecte trăiesc pentru cel mult 24 de ore.

Efemeridele sunt denumite popular şi „Rusalii”, pentru că apar în preajma sărbătorii religioase cu acelaşi nume. Ele stau în formă de larvă, îngropate în nămolul de pe malul apei, timp de 3 - 4 ani, potrivit Digi24.ro. Apoi, acestea se transformă în insecte pentru cel mult 24 de ore, doar ca să-şi găsească un partener şi să depună ouă, după care mor.

„Pentru un an de zile am strâns fluturi, un an de zile sunt aprovizionat, pot să pescuiesc liniștit, să prind captura cea mare”, a spus un pescar.

Însă, biologii atrag atenţia că orice efemeridă prinsă de om reprezintă o pierdere pentru natură.

„Faptul că este o specie fragilă din punct de vedere ecologic, ceea ce se și vede în ultimii ani, fiind afectată de condițiile de vreme, este un motiv în plus pentru a o ocroti”, a spus Gabriel Herlo, biolog la Parcul Natural Lunca Mureșului.

Un pescar a amintit și legenda efemeridelor. Acestea ar fi spiritele tinerilor care nu au reușit să se căsătorească și cărora, într-o singură zi din an, li se permite să coboare pentru a își găsi o pereche.

Potrivit specialiștilor, viața efemeridelor depinde de un mediu curat. Astfel, faptul că acestea apar în fiecare an pe malul Mureșului demonstrează că apa acestui râu nu este poluată.

Noroc rar! Un francez a câștigat marele premiu la o loterie pentru a doua oară în decurs de 18 luni. Cu ce sumă s-a îmbo... Detaliul care a făcut o mireasă să plângă. Imaginea a devenit virală pe rețelele de socializare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x