Musée d'Orsay din Paris i-a interzis unei femei accesul din cauza decolteului

Agenţii de pază de la Musée d'Orsay din Paris, unde este expus tabloul "Originea lumii", de Gustave Courbet, i-au interzis unei femei accesul din cauza decolteului ei, scrie Le Figaro.

Musée d'Orsay din Paris i-a interzis unei femei accesul din cauza decolteului

Instituţia şi-a cerut scuze şi a spus că a fost o "greşeală monumentală" din partea agentului de securitate, amintind că vizitatorii nu sunt supuşi niciunei restricţii vestimentare.

Jeanne, o tânără în vârstă de 22 de ani, a povestit miercuri că i-a fost refuzat accesul de agenţii de securitate din cauza ţinutei considerate foarte lejere. "Sosită la intrarea în muzeu, nu am avut timp să scot biletul că la vederea sânilor şi a aspectului meu un agent a fost şocat. Nici acum nu sunt conştientă de faptul că decolteul meu a fost subiectul acestei controverse", a scris ea într-o scrisoare deschisă către muzeu.

Chiar dacă nu i s-a spus clar, tânăra a înţeles că decolteul ei este cauza refuzului. "Regulile sunt reguli", i-au repetat agenţii la intrare. "Un alt responsabil a intervenit şi în niciun moment nu i s-a spus că decolteul este o problemă. "Mi-au fixat sânii", a scris tânăra. Agenţii au invitat-o să îmbrace o geacă, ceea ce a făcut pentru a putea intra în muzeu.

"În interior: picturi cu femei goale, sculpturi cu femei goale", a scris Jeanne, subliniind că mulţi alţi vizitatori erau îmbrăcaţi sumar. Ea a criticat personalul muzeului pentru "discrimare pe baza decolteului".

"Nu reprezint doar sâni, nu sunt doar un corp, dublele voastre standarde nu vor fi un obstacol în calea accesului meu la cultură şi cunoaştere".

"Dejun pe iarbă", de Edouard Manet, şi "Originea lumii", de Gustave Courbet sunt printre numeroasele opere celebre care înfăţişează nuditate şi care sunt expuse în muzeul parizian.

Conducerea muzeului a explicat că "incidentul" a fost provocat de un agent de pază care s-a făcut vinovat de exces de zel. El nu ar fi "aplicat regulamentul intern", care nu prevede restricţii vestimentare vizitatorilor. "Este vorba despre o greşeală a unui agent".

Muzeul precizează că această persoană nu figurează printre angajaţii săi, fiind recrutat de o societate care asigură paza la intrare. "Poate că acest agent nu are experienţă", a mai precizat instituţia.

Sursa: News.ro

Ultimele știri