NASA pregateste lansarea a doua sonde spre Luna

NASA se pregateste sa lanseze joi doua sonde cu misiunea de a realiza o harta completa a structurii interne a satelitului natural al Pamantului, in scopul intelegerii felului in care Luna, dar si Pamantul s-au format, transmite AFP.

"GRAIL - Gravity Recovery and Interior Laboratory - va descoperi secretele satelitului nostru natural si ne va ajuta sa intelegem mai bine felul in care s-a format Luna, dar si Pamantul si celelalte planete telurice din sistemul nostru solar"


Cele doua sonde GRAIL A si B vor masura cu precizie foarte mare gravitatia selenara, identificand astfel felul in care este repartizata masa interna a satelitului, care este grosimea, densitatea si compozitia diferitelor straturi interne selenare. Sondele vor fi plasate pe o orbita joasa, cvasi-polara.

Atunci cand vor survola zone ce exercita forte gravitationale diferite, in contextul prezentei spre exemplu al unui munte, al un ui crater etc, cele doua sonde se vor apropia si se vor distanta usor una de cealalta pentru a obtine cat mai multe informatii despre caracteristicile interne ale respectivei zone.

Acelasi principiu care permite un nivel de precizie al masuratorilor de 2 - 3 microni este utilizat si pentru masurarea gravitatiei Pamantului inca din 2002 cu ajutorul sondelor GRACE.

Sondele GRAIL A si B vor fi lansate impreuna cu ajutorul unei rachete Delta 2 de la baza aeriana de la Cape Canaveral, in Florida, la 8 septembrie. Fereastra de lansare se deschide la ora 12:37 GMT si se inchide la ora 13:16 GMT .

Calatoria celor doua sonde spre Luna va dura aproximativ 3 luni si jumatate. Una dintre sonde va parcurge 4,3 milioane de kilometri pana la destinatie, in timp ce cea de-a doua va strabate 4,2 milioane de kilometri. Acest drum prelungit pana la orbita selenara - distanta medie directa dintre Pamant si Luna este de 384.403 kilometri - are drept cauze diferitele manevre pe care cele doua sonde trebuie sa le execute in spatiu pentru a se plasa pe orbita corecta.

Dupa ce vor ajunge in apropierea satelitului nostru natural, cele doua sonde vor avea la dispozitie inca 2 luni pentru a se pozitiona pe orbita prevazuta. Durata propriu-zisa a misiunii de masurare a fortei gravitationale selenare este de 82 de zile.

Cantarind cate 200 de kilograme fiecare, si avand dimensiunile unei masini de spalat, cele doua sonde sunt identice. Alimentarea lor se face cu ajutorul panourilor solare, dar si al unei baterii.

Citeste si Jurnalul

Foto: NASA/JPL-Caltech

Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe...
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021. Săgetătorii sunt plini de energie. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac....
Parteneri
Imagini rare cu membrii Familiei Regale când erau bebeluși. Cât de similar arătau Prințul William și Prințul George când învățau să meargă
Publicul adoră să vadă imagini cu membrii Familiei Regale când erau bebeluși. Fotografiile cu Prințul William și Prințul George, alături de ceilalți copii regali, au apărut în nenumărate publicații din întreaga lume, dar unele dintre sunt mai rare. Printre acestea se numără și poze cu moștenitorii tronului atunci când învățau să meargă. 
Catine.ro
Ultimele știri