NASA şi ESA lucrează împreună la o strategie pentru devierea asteroizilor

Cele două agenţii spaţiale încearcă să dezvolte împreună o tehnică de deviere a asteroizilor care ar putea într-o zi salva Pământul de la un impact catastrofal.

Cele două agenţii spaţiale încearcă să dezvolte împreună o tehnică de deviere a asteroizilor care ar putea într-o zi salva Pământul de la un impact catastrofal.

Reprezentanţii agenţiei spaţiale americane şi cei ai agenţiei spaţiale europene se vor întâlni săptămâna viitoare la Roma pentru a pune bazele programului Asteroid Impact Deflection Assessment.

AIDA pleacă de la ideea că traiectoria unui asteroid, eventual aflat în curs de ciocnire cu planeta noastră, ar putea fi modificată suficient pentru a evita impactul prin prăbuşirea intenţionată pe acesta a unei nave spaţiale.

Teoria va fi testată pe unul din cei doi asteroizi Didymos, aflaţi între Terra şi Marte. O navă spaţială plasată în vecinătate va putea observa efectele ciocnirii mai bine decât staţiile de observare de pe Pământ.

Nava spaţială ce va fi sacrificată, DART (Double Asteroid Impact Test) va fi furnizată de NASA. Aceasta urmează să fie lansată în 2021 şi să se izbească în cel mai mic din cei doi asteroizi Didymos la o viteză de aproximativ 23.760 km/h.

Efectele impactului vor fi măsurate în timp real din apropiere de nava spaţială italiană LICIACube. Trei ani mai târziu, ESA va lansa o probă care va studia în amănunt asteroidul vizat şi va măsura, printre altele, noua masă a corpului ceresc şi mărimea craterului creat în urma impactului.

Programul Asteroid Impact Deflection Assessment este considerat de oamenii de ştiinţă un prim pas în dezvoltarea unui sistem planetar de apărare împotriva asteroizilor care pot lovi Pământul.

Sursa : news.ro

Parteneri
Diana Munteanu, despre frumusețea prezentului: „Fiecare moment este unic și trebuie trăit așa cum este”
Diana Munteanu este una dintre cele mai frumoase și vesele femei din România. Plină de energie, Diana ne bucură în fiecare dimineață de weekend la matinalul difuzat pe Antena 1, Neatza de Weekend. De data aceasta, prezentatoarea TV a decis să aducă la fel de multă bucurie și colegilor noștri în cadrul interviului pe care ni l-a acordat.
Catine.ro
Ultimele știri