Live acumSacrificiul
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Nimeni nu a auzit de el, desi e cel mai bogat om din Europa!

In satul in care s-a nascut, nimeni nu-si aduce aminte de el. Prima fotografie a aparut in 2000. Detine "Zara, Stradivarius, Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka". Inchiriaza avionul personal unui spital din Coruna, pentru transplanturi urgente, care salveaza vieti. Amancio Ortega, al treilea om ca bogatie din lume

Suni la Busdongo de Arbas, un satuc iberic, cu gandul ca faci materialul vietii tale. "Doua vorbe despre cel mai iubit fiu al locului, Amancio Ortega"..."Depre cine?" "Hai, lasati gluma, al treilea om ca bogatie de pe aceasta planeta". "Imi pare rau, nu-l cunosc!" Nu-i nimic, iti spui ca ai dat peste un bosorog neprietenos, care s-o fi batut pentru vreo matmazela cu Amancio cand erau pequenitos. Formezi iar. Nimic! Nu au auzit de el, nu-l cunosc. Sunt vreo 60 de suflete. Toate cu memoria stearsa. "Da' macar tac'su, ma'sa, vreun neam?" N-I-M-I-C!!! La Primarie te ajuta cu "superdate". Amancio Ortega Gaona, 28 martie 1936. Hasta la vista!

Omul acesta pare inconjurat de mister. A pornit de jos, de la zero, a pus ban pe ban si a ajuns "bronzul" la bogatasii lumii. N-a mostenit averi, n-a facut parte din familii regale. Are 38 de miliarde de euro, la 76 de primaveri. Toate facute cu manuta lui. In martie urca pe locul cinci in clasamentul realizat de catre cei de la "Bloomberg". Acum o luna suia pe patru, iar de cateva zile l-a depasit si pe Warren Buffet.

Oamenii locului nu par sa fi primit indicatii pretioase. Pur si simplu nu-si mai amintesc nimic despre omul care detine cel mai mare imperiu textil din lume: "Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius" si multe altele. "De cand a inceput sa urce in top, multi ziaristi s-au perindat pe aici. Dar nici macar tatal meu sau astia mai batrani, de prin partea locului, nu stiu multe. Parca un neam de-al sau a fost acar pe aici", isi mai aduce a minte cineva.

A inceput sa lucreze la 14 ani

In La Coruna a inceput a lucra prima data. Avea 14 ani, la un magazin de camasi, "Gala" . "Ce sa va spun? Da, a lucrat aici. Impartea camasile!", spune Jose Constantino, patronul, care, pe vremea cand deprindea a se barbieri in raspar a lucrat alaturi de presedintele "Inditex".

Fiul unei familii de oameni nevoiasi, Amancio a ramas cu picioarele pe pamant si dupa ce a facut bani. Pana in 2000, nimeni nu avea o poza cu el. In 2001, actiunile "Inditex" au ajuns la Bursa. "Dar n-a plecat de aici, din Coruna. Pana mai ieri a locuit, cu familia, la etajul cinci sau sase al unui bloc cu vedere spre plaja", spune un apropiat. Merge la meciurile lui SuperDepor, dar nu da, niciodata, interviuri. Cei care au avut, totusi, sansa de a-l vedea, spun ca au avut in fata o persoana extrem de serioasa, discreta, inebunita dupa camasile albastre, dar inamic declarat al cravatelor.

Prin 1990, cand incepuse a-si lua avant, si-a cumparat un avion "Falcon 900". Cand nu-l folosea, il inchiria, pe bani putini, spitalului Juan Canalejo, din La Coruna, pentru trasportul organelor prelevate de la cei in moarte clinica. Salva vieti, dar nu dorea sa se faca un caz din asta.

Restul e tacere!

Recomandari