Live acumObservator 16
Prime Time 20:00Chefi la Cutite

Nimic mai... românesc! Capodopera lui Nicolae Grigorescu de la Mănăstirea Zamfira, aproape de a fi ștearsă de pe fața pământului.Pictura-unicat, realizată în puţin peste un an

La aproximativ 15 kilometri de Ploiești, în lunca din stânga râului Teleajăn, pe soseaua paralela cu Drumul National 1A, se află Mănăstirea Zamfira, monument istoric si loc de pelerinaj, de renume international.

La aproximativ 15 kilometri de Ploiești, în lunca din stânga râului Teleajăn, pe soseaua paralela cu Drumul National 1A, se află Mănăstirea Zamfira, monument istoric si loc de pelerinaj, de renume international.

Ce o face atât de specială? Pictura bisericii celei mari, din cadrul Manastirii Zamfira, a fost efectuata intre anii 1856-1857, de catre pictorul Nicolae Grigorescu, care avea atunci in jur de 18-19 ani.

Pictura poate fi considerata una unicat, pentru ca ea este singura executata in "fresca" de Nicolae Grigorescu. Atat pictura murala cat si icoanele iconastasului au fost executate intr-un timp foarte scurt, de numai un an si doua luni (intre 16 iulie 1856 - data incheierii contractului si 8 septembrie 1857 - data sfintirii bisericii).

Recomandari