Antena Căutare

Nu există cale de întoarcere! Cercetătorii vorbesc despre EFECTELE modificărilor climatice. Ce ne aşteaptă în perioada următoare?

Terra urmează să suporte o  "transformare majoră",  au anunţat joi oamenii de ştiinţă americani. Păduri, deşerturi. peisaje şi ecosisteme vitale planetei vor trece prin modificări semnificative. Cauza? Modificările climatice.

Nu există cale de întoarcere! Cercetătorii vorbesc despre EFECTELE modificărilor climatice. Ce ne aşteaptă în perioada următoare? Galerie
| hepta.ro

Terra urmează să suporte o "transformare majoră", au anunţat joi oamenii de ştiinţă americani. Păduri, deşerturi. peisaje şi ecosisteme vitale planetei vor trece prin modificări semnificative. Cauza? Modificările climatice.

În următorii 100 - 150 de ani, aceste modificări se vor extinde cel mai probabil şi la savane şi deşerturi, bulversând ecosistemele şi ameninţând flora şi fauna. Acest proces se va manifesta în special în Europa şi Statele Unite, potrivit unui studiu ce a fost publicat joi în revista Science.

"Dacă vom permite modificărilor climatice să scape de sub control, aspectul vegetaţiei pe această planetă va fi total diferit faţă de cel de astăzi şi acest lucru reprezintă un risc enorm pentru diversitatea planetei", a declarat Jonathan Overpeck, decanul Facultăţii de Mediu şi Sustenabilitate din cadrul Universităţii Michigan.

Studiul se bazează pe fosile şi comparaţii ale unor valori de temperatură ce datează din urmă cu 21.000 de ani, când s-a încheiat ultima perioadă glaciară şi când temperatura planetară a crescut cu 4-7 grade Celsius.

Experţii au subliniat faptul că previziunile lor sunt prudente, întrucât acea încălzire din preistorie a fost cauzată de variaţii naturale şi s-a produs într-o perioadă mult mai îndelungată.

"Vorbim despre aceeaşi amploare a modificării climei din urmă cu 20.000 de ani, care va fi însă compactată într-un secol sau două", a subliniat Stephen Jackson, directorul Southwest Climate Adaptation Center din cadrul Institului american de geologie (USGS). "Ecosistemele vor trebui să se grăbească pentru a se adapta", a adăugat el.

Oamenii de ştiinţă estimează că analizele şi cercetările lor, realizate pornind de la date ce provin din aproape 600 de situri, sunt cele mai ample din acest domeniu până în prezent. Fiecare continent, cu excepţia Antarcticii, este reprezentat.

Modificările cele mai marcante au fost constatate la latitudini medii şi înalte din America de Nord şi Europa şi în partea sudică a Americii de Sud. Este vorba despre regiuni care erau în cea mai mare parte acoperite de gheţari şi care s-au încălzit odată cu evoluţia climei.

O astfel de modificare nu va afecta doar pădurile, ci şi apa potabilă şi circuitul apei în natură.

Alungă ghinionul și duhurile rele din casa ta! Aceasta este cea mai puternică RUGĂCIUNE din toate timpurile... Ce se întâmplă când o pui pe bunica de 89 de ani domnișoară de onoare!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x