Căutare Live

O echipă de cercetători americani a creat „roboţi vii” pornind de la celule de broaşte

O echipă de cercetători de la universităţile americane din Vermont şi Tufts a creat „roboţi vii” milimetrici, pornind de la celule de broaşte, iar aceştia vor putea fi folosiţi pentru furnizarea medicamentelor, curăţarea de reziduuri toxice şi adunarea microplasticelor din oceane.

Cercetătorii din Vermont au realizat „noile creaturi” cu ajutorul unui supercomputer, iar cei din Tufts s-au ocupat de asamblarea şi testarea lor.

Este pentru prima dată când sunt create de la zero astfel de elemente biologice, potrivit echipei care i-au botezat pe roboţi „xenobots” şi a publicat rezultatele în revista PNAS, citează TVE.

Aceştia sunt complet biodegradabili: după ce îşi ating obiectivul, în decurs de şapte zile ajung să fie doar celule epiteliale moarte.

„Este 100% ADN de broască, dar nu sunt broaşte”, a subliniat Michael Levin, directorul Centrului de Biologie Regenerativă de la Tufts, unul dintre semnatarii articolului publicat luni.

Joshua Bongard, expert în robotică la Universitatea din Vermont, a precizat că „nu sunt nici roboţi tradiţionali, nici o specie animală cunoscută, ci o nou clasă, un organism viu care poate fi programat”.

„Ne putem imagina multe funcţii pe care aceşti roboţi vii le pot îndeplini şi pe care alte maşinării nu le pot face”, a mai spus Michael Levin. Între acestea, el a enumerat căutarea de compuşi organici contaminanţi, colectarea de microplastice din oceane şi plasarea lor în artere umane. În plus, xenoboţii au capacitatea de a se deplasa singuri.

Sursa : news.ro

MESAJE DE PAŞTE: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnul... Exercițiul care a înnebunit internetul! Ultima ecuație este pentru genii! Jocul este pierdut în proporție de 90%...
Parteneri
Cadouri pentru Secret Santa la job. Ce să le iei colegilor pe care nu îi cunoști prea bine
Dacă există o perioadă incomodă în timpul sezonului de Crăciun, atunci cu siguranță este momentul când trebuie să cauți cadouri pentru Secret Santa. E de obicei o activitate festivă care se desfășoară la locul de muncă. Acest detaliu face misiunea cadoului și mai greoaie pentru că sunt șanse mari să fie nevoie să-i oferi cadoul unui coleg pe care nu-l cunoști foarte bine.
Catine.ro
Ultimele știri