Antena Căutare

O femeie în vârstă de 101 a înotat pe spate, 400 de metri. A fost la un pas de a câștiga titlul de campioană: "Vreau să continui să înot cât de repede pot"

Mieko Nagaoka, o japoneză în vârstă de 101 ani, a concurat la proba de 400 metri liber la o competiţie de înot organizată într-un oraş aflat în apropiere de Tokyo, informează france24.com.

Mieko Nagaoka, o japoneză în vârstă de 101 ani, a concurat la proba de 400 metri liber la o competiţie de înot organizată într-un oraş aflat în apropiere de Tokyo, informează france24.com.

Într-o perioadă în care înotătorii se pregătesc pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, o centenară niponă afirmă cu tărie ca va continua să doboare recorduri şi în anul 2020, la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Apropiindu-se vertiginos de cea de-a 102-a aniversare, Mieko Nagaoka a stabilit deja câteva recorduri mondiale uluitoare pentru categoria ei de vârstă, deşi s-a apucat de înot abia după ce trecuse binişor de vârsta de 80 de ani. Cu toate acestea, ea spune că va continua să stabilească noi recorduri şi în anii viitori.

”Sunt în formă maximă”, a declarat Mieko Nagaoka într-un interviu pentru AFP, după ce a încheiat cursa de 400 metri liber, cu timpul de 26 de minute, 16 secunde şi 81 de sutimi, la o competiţie organizată de Japan Masters Swimming Association, în Chiba, un oraş aflat în apropiere de Tokyo.

Secretul este să mănânci sănătos şi să rămâi activ. La vârsta mea, nu este bine dacă aş sta pe scaun toată ziua. Vreau să continui să înot până la 105 ani - şi chiar dincolo de acea vârstă”, a adăugat Mieko Nagaoka, născută în Yamaguchi, şi care a prins până acum 22 de ediţii ale Jocurilor Olimpice.

Mieko Nagaoka, care a concurat înotând pe spate, purtând o cască albă şi un costum negru-auriu, a terminat cursa cu peste 17 minute în urma învingătoarei, Etsuko Azumi, care are vârsta de 80 de ani.

Întrucât are auzul tot mai slab, Nagaoka nu a auzit uralele spectatorilor după ce a încheiat cele opt lungimi de bazin şi a încercat să efectueze o a noua lungime, înainte să fie scoasă din apă de comisarii de cursă, sub privirile îngrijorate ale medicilor care o urmăreau de pe marginea bazinului.

”A fost doar o altă cursă”, a spus Mieko Nagaoka, zâmbind, la finalul cursei.

Înotul mă face fericită, iar asta iubesc la acest sport. Atunci când înot, sunt în mica mea lume”, a adăugat ea.

Alături de atletul Hidekichi Miyazaki, în vârstă de 105 ani, un alt deţinător de recorduri mondiale pentru persoane centenare, Mieko Nagaoka face parte dintr-un ”pluton” de pensionari niponi aflaţi într-o formă fizică excepţională, într-o ţară ai cărei locuitori se bucură de una dintre cele mai ridicate speranţe de viaţă din lume.

Cu toate acestea, timpul stabilit de Mieko Nagaoka este mult peste recordul ei mondial pe această distanţă, 16 minute 36 secunde şi 80 de sutimi, pe care l-a stabilit în urmă cu doi ani.

”Rivalele” ei din cursa de joi îşi uscaseră deja părul şi stăteau de vorbă pe marginea piscinei atunci când Mieko Nagaoka a încheiat ultima lungime de bazin, în aplauzele spectatorilor.

Vreau să continui să înot cât de repede pot”, a mai spus Nagaoka, care deţine recordurile mondiale în nouă probe feminine aferente grupei de vârstă 100 - 104 ani, inclusiv în proba de 1.500 de metri liber - o distanţă pe care cei mai mulţi dintre oamenii ajunşi la vârsta ei venerabilă nu pot să o parcurgă mergând pe jos.

”Voi continua să fac asta cât timp voi fi în viaţă”, a adăugat Nagaoka.

Născută în 1914, la câteva zile după izbucnirea Primului Război Mondial, Nagaoka are o pasiune pentru viaţă care continuă să îi uimească pe rudele şi antrenorii ei.

”Atitudinea ei este complet scandaloasă”, spune fiul ei Hiroyuki, în vârstă de 76 de ani.

Refuză să îşi trăiască viaţa după regulile corecte. Mănâncă doar cele mai fine mâncăruri şi strâmbă din nas în faţa oricărui preparat la care nu pofteşte. Se presupune că încetineşti odată cu înaintarea în vârstă, dar ea a devenit tot mai rapidă odată cu vârsta şi, după ce a împlinit 90 de ani, a doborât record după record. Acest simţ al bucuriei şi faptul că are un scop în viaţă reprezintă secretul longevităţii ei”, a adăugat Hiroyuki.

Mieko Nagaoka se antrenează de trei ori pe săptămână în Yamaguchi, un oraş din sud-vestul Japoniei, sub îndrumările antrenorului ei Shintaro Sawada.

”Prima dată, am crezut că glumea atunci când spunea că va înota până la 100 de ani, dar era cât se poate de serioasă”, a declarat Sawada, în vârstă de 41 de ani.

Nu am cunoscut pe nimeni ca ea - mănâncă când vrea şi doarme când vrea. Are un caracter foarte încăpăţânat şi o determinare aprigă”, a adăugat antrenorul nipon.

Aşezat lângă mama lui, ”tânărul” Hiroyuki Nagaoka zâmbeşte cu mândrie: ”E uimitoare. Mintea ei este încă foarte ascuţită. E cea mai bună mamă din lume!”.

După Nisa urmează Cluj? Previziunea unei clarvăzătoare înspăimântă România... S-a aflat data când va avea loc Apocalipsa! Ce urmează să se întâmple chiar în această vară, potrivit profeției!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x