Live acumFilm: O noapte la muzeu 2 (r)
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

O femeie și-a revenit după 27 de ani petrecuți în comă.

O femeie din Emiratele Arabe Unite care a suferit un accident grav în 1991, a reuşit să își revină din comă dupa 27 de ani în care s-a aflat în stare vegetativă.

O femeie din Emiratele Arabe Unite care a suferit un accident grav de mașină în 1991, a reuşit să își revină din comă dupa 27 de ani în care s-a aflat în stare vegetativă.

Munira Abdulla, la momentul producerii accidentului avea 32 de ani, și a suferit traume cerebrale profunde în urma coliziunii dintre maşina în care călătoarea şi un autobuz.

Munira Abdulla era împreună cu cumnatul şi fiul ei, Omar Webair, care la momentul accidentului avea 4 ani, relatează BBC. Deşi mama a suferit traume profunde, copilul a scăpat nevătămat, asta datorită faptului că ea şi-a proteja copilul.

„Mama mea stătea pe bancheta din spate împreună cu mine când a văzut autobuzul venind spre noi, m-a luat în braţe pentru a mă proteja de impact”, a declarat Omar, fiul victimei.

Tratamentul

După producere accidentului, Munira Abdulla a primit îngrijiri medicale, fiind transportată la spitalul local din Al Ain.

Ulterior, ea a fost transfertă la un spital din Londra, unde medicii au stabilit că se afla într-o stare vegetativă: incapabilă să răspundă la stimuluii exteriori, dar capabilă să simtă durerea. După ce a stat în spitalul din Londra, ea a fost din nou transferată la Al Ain, unde a fost internată pentru mai mulţi ani. În tot acest timp, ea a fost hrănită cu ajutorul unui tub şi a fost supusă fizioterapiei pentru a se asigura că muşchii ei nu se vor atrofia din cauza lipsei de mişcare.

În 2017, familia pacientei a beneficiat de un ajutor financiar a fundaţiei prinţului-moştenitor al Emiratelor Unite pentru a fi transferată la un spital din Germania. Munrira Abdulla a fost supusă unor proceduri care au presupus corectarea muşchilor ei atrofiaţi din braţe şi picioare.

După un an petrecut în spitalul german, ea şi-a revenit în mod miraculos, factorul extern determinat fiind, după cum a declarat Omar Webair, fiul Munirei, faptul că ea a simţit când el a fost implicat într-o altercaţie cu personalul medical chiar în camera în care ea era internată. În prezent, femeia s-a întors în Emiratele Arabe Unite şi este supusă fizioterapiei şi recuperării, asta pentru a îmbunătăţi postura şi a preveni o posibilă contracţie a fibrelor musculare.

Miracol care are loc foarte rar

Cazuri extreme precum cel al Munirei Abdull sunt foarte rare şi atunci când au loc, recuperarea se dovedeşte a fi un proces anevoios. În prezent, este imposibil de prezis şansele pe care un pacient le poate avea de a se trezi din comă. Iar în cazurile în care acest lucru se poate întâmpla, probabilitatea ca aceştia să sufere leziuni cerebrale este foarte mare.

Un alt caz de recuperare miraculoasă este cel al lui Terry Wallis. Acesta a fost la rândul său victima unui accident de maşină la vârsta de 19 ani şi a reuşit să devină conştient după ce a stat într-o stare vegetativă pentru aproximativ 19 ani. Medicii şi specialiştii care s-au ocupat şi au studiat cazul au ajuns la concluzia că acestă revenire poate fi pusă pe seama regenerării ţesutului cerebral deteriorat.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro