Antena Căutare

O locuinţă veche de 2.700 de ani a fost descoperită în Israel! Imaginile cu ruinele sunt impresionante: "Pare că atunci erau la modă..."

După o perioadă de sute de ani în care au fost îngropate și uitate, ruinele unor clădiri, una datând din perioada bizantină și alta veche de aproape trei milenii, au fost descoperite de o echipă de arheologi la marginea localității Rosh Ha'ayin, în centrul Israelului, la aproximativ 17 kilometri de Tel Aviv, conform unui material publicat de Live Science.

O locuinţă veche de 2.700 de ani a fost descoperită în Israel! Imaginile cu ruinele sunt impresionante: "Pare că atunci erau la modă..." Galerie
| www.ibtimes.co.uk

După o perioadă de sute de ani în care au fost îngropate și uitate, ruinele unor clădiri, una datând din perioada bizantină și alta veche de aproape trei milenii, au fost descoperite de o echipă de arheologi la marginea localității Rosh Ha'ayin, în centrul Israelului, la aproximativ 17 kilometri de Tel Aviv, conform unui material publicat de Live Science.

Un anunț recent dat publicității de Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA) descrie descoperirea unei ferme cu numeroase camere și dependințe cu vechimea estimată de 2.700 de ani. Această casă măsura aproximativ 30 x 50 de metri și era formată din 24 de camere conectate la o curte centrală. Zidurile acestei case s-au conservat la o înălțime de aproximativ doi metri, dar este posibil să fi fost și mai înalte de atât.

În curte se afla amenajat un depozit pentru grâne, conform coordonatorului săpăturilor arheologice, Amit Shadman. În perimetrul casei au fost descoperite și câteva pietre de moară folosite pentru măcinarea cerealelor, fapt care sugerează că agricultura și procesarea cerealelor erau practici răspândite în regiune în urmă cu mai bine de două milenii. "Pare că atunci, ca și acum, carbohidrații erau foarte la modă", a glumit arheologul israelian, potrivit agerpres.ro.

Aşa arată ferma într-o fotografie luată de sus - Sursa foto: livescience.com

Arheologii au identificat și câteva prese de ulei din piatră și două monede de argint cu efigia zeiței Atena și a unei bufnițe, animalul simbol sacru al zeiței, ce datează din secolul IV î.Hr.

În apropierea acestei case-fermă, pe un deal, a fost descoperită încă o structură cu numeroase camere, iar arheologii au ajuns la concluzia că este vorba despre o mânăstire bizantină veche de aproximativ 1500 de ani. Pe lângă chiliile călugărilor, mânăstirea avea și o biserică cu podelele acoperite cu mozaicuri colorate viu dar și grajduri. Piesele care formează aceste mozaicuri sunt dispuse în forme geometrice complexe, iar unul dintre mozaicuri conține o inscripție în greacă prin care sunt binecuvântați cei care trec pragul bisericii în numele "preotului Theodosius", cu mesajul: "Pacea fie cu voi cei care veniți, pacea fie cu voi cei care plecați".

Sursa foto: www.timesofisrael.com

Acestea nu sunt primele descoperiri de acest fel din Israel. O altă fermă, datând din secolul VIII î.Hr. a fost descoperită în apropiere de Rosh Ha'ayin în decembrie 2014. Această fermă avea 23 de camere și curte interioară în care se afla amplasat un siloz. De asemenea, în perimetrul acestei ferme au fost descoperite și câteva prese pentru vin.

Amit Shadman a explicat că aceste două noi descoperiri arheologice atestă faptul că această regiune a fost populată de două valuri diferite de locuitori. Pe de-o parte o civilizație agricolă care a înflorit vreme de câteva sute de ani, dar a cunoscut declinul în perioada elenistă, fiind urmată, la interval de timp de câteva secole, de un val de coloniști creștini, stabiliți în regiune în secolul V d.Hr. În acea perioadă de timp creștinismul se răspândea cu rapiditate în Orientul Mijlociu, lucru atestat de numeroasele mânăstiri și lăcașuri de cult descoperite de arheologi.

Conform IAA, cele două ruine vor fi conservate "pentru beneficiul publicului", chiar dacă orașul Rosh Ha'ayin se extinde în această zonă.

Sursa: agerpres.ro

Cel mai scump videoclip muzical din istorie: A costat șapte milioane de dolari și a reușit să câștige numeroase trofee... Anunţ important pentru toţi cei care au cont de Facebook! Mark Zuckerberg, fondatorul reţelei, a lansat o provocare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x