Antena Căutare

OBSERVATOR SPECIAL: Idealul de frumusete, in continua schimbare. Cum arata femeia perfecta in civilizatiile primitive

Sute de ani au incercat expertii in estetica sa descopere secretul frumusetii perfecte. Dar este aproape imposibil sa concepi o ecuatie, pentru ca idealul feminin se schimba de la o decada la alta. Unii specialisti spun ca frumusetea sta in detalii, altii, ca e matematica pura. Insa detaliul care face diferenta este personalitatea. Cu toate astea, pentru tinerii din ziua de azi, frumusetea reprezinta acel "sablon comercial", la care toti incearca sa se alinieze.

foto: pictura "Izvorul", Gustave Courbet / Wikipedia.org

Inca din zorii civilizatiei, femeile au beneficiat de cele mai sugestive reprezentari. Civilizatiile primitive o infatisau ca avand sanii enormi si fundul la fel, semn de fertilitate maxima. Dar asta era atunci.

Treptat, preferintele s-au schimbat. Femeia supla a ajuns sa ia locul celei voluptoase, nascandu-se un adevarat cult ar corpului. Asa s-a ajuns la dezvoltarea industriei cosmetice, dar si la inventia a numeroase vedete. Totusi, la capitolul frumusete, lumea modei a stabilit dintotdeauna standardele.

Iar cerintele nu sunt deloc usor de satisfacut. La Londra, Milano si in special la Paris se cauta fetele slabe. In Turcia, Israel sau Spania se cauta cele cu forme. Iar asta nu face decat sa le debusoleze pe cele care viseaza la o cariera in modelling. Iar din dorinta de a satisface aceasta piata multe fete au cazut in pragul anorexiei.

Mai grav este faptul ca nici societatea romaneasca nu s-a abatut de la aceste "criterii”, care obliga domnisoarele sa arate ca firicel de nu-ma-uita.

Si pentru ca fenomenul este in crestere, tari precum Spania si Israel au interzis manechinelor anorexice sa mai urce pe podiumuri. Asta teoretic. Practic, insa, sunt agentii de modelling care condamna legea sau care nici macar nu o respecta.

Perfectiunea impune, fara doar si poate, sacrificii. In ultimele decenii, operatiile estetice au devenit o banalitate...

Corpul feminin este ceva care vinde, desi nu suna tocmai bine, dar acesta este adevarul. Insa fiecare societate in parte isi defineste clar criteriile normalitatii. In America, spre exemplu, nu numai ca nu este politicos sa-i spui unei femei ca este mai grasuta, ci si un lucru anormal. Mai alesc ca, in ultimul timp, ei au fost cei care au promovat frumusetea in toate formele ei.

Obrazul subtire cu cheltuiala se tine: Romanii cumpara genti la pret de... garsoniere. Complet mobilate!... OBSERVATOR SPECIAL: Oare poate omul sa hiberneze? Ce cred cercetatorii spanioli......

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x