Antena Căutare

Omenirea e în pericol? Rotația Pământului încetinește

Topirea ghețarilor, generată de încălzirea globală, pare să fie motivul pentru care mișcarea de rotație a Pământului încetinește

Topirea ghețarilor, generată de încălzirea globală, pare să fie motivul pentru care mișcarea de rotație a Pământului încetinește.

Forța din spatele acestei modeste, dar totuși perceptibile schimbări a fost depistată de sateliți și alte metode similare. „Pentru că ghețarii se află la laltitudini mari, atunci când se topesc distribuie apă către latitudini mai mici, precum un patinator care își îndepărtează mâinile de corp pentru a-și ține corpul sub control”, a explicat Jerry Mitrovica, geofizician la Universitatea Harvard.

Mișcarea gheții și tipirea apei generează, de asemenea, o migrație a axei Pământului către poli, mai spun cercetătorii. „Să ne imaginăm un patinator care nu își îndepărtează mâinile în linie dreaptă, ci mai degrabă în unghiuri diferite. Acest lucru va provoca o clătinare în față și în spate. Cam așa se întâmplă și cu Pământul”.

Topirea ghețarilor și creșterea nivelului apelor duce la deplasarea axei de rotație cu mai puțin de un centimetru pe an, a mai spus Mitrovica. De asemenea, acest proces a generat și creșterea duratei zilei cu o miime de secundă. De acord, efectele sunt mici deocamdată, dar reflectă schimbările negative pe care omul le generează.

Vezi continuarea pe Playtech.ro.

La ei trag banii precum un magnet! Zodiile norocoase înainte de Crăciun, în horoscopul financiar din săptămâna 14-20 dec... 14 decembrie 1287. Ziua în care apa a luat 80.000 de suflete ofrandă!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x