Antena Căutare

Omul al cărui sânge a salvat 2 milioane de vieți! „Mamele bebelușilor salvați nu au știut niciodată!”

Un australian în vârstă de 81 de ani și-a petrecut ultimii 60 de ani donând sânge aproape în fiecare săptămână. După atâtea donații, el a decis să se pensioneze de la „slujba” de donator.

Un australian în vârstă de 81 de ani și-a petrecut ultimii 60 de ani donând sânge aproape în fiecare săptămână. După atâtea donații, el a decis să se pensioneze de la „slujba” de donator.

Donațiile de sânge ale lui James Harrison au salvat viețile a 2,4 milioane de bebeluși, conform datelor de la Cruce Roșie a Australiei. Se pare că sângele acestuia conține anticorpi unici, care luptă împotriva diverselor boli, titrează Playtech.ro. Ei au fost folosiți pentru a crea injecția Anti-D, care ajută la boala Rhesus (boala hemolitică a nou-născutului prin incompatibilitate de RH). Această boală se manifestă bizar – practic, sângele unei femei însărcinate începe să atace celulele roșii ale copilului din pântecele ei. Acest lucru poate duce la leziuni ale creierului sau chiar la moarte în cazurile grave.

Boala Rhesus apare atunci când femeia însărcinată are Rh negativ, iar bebelușul are Rh pozitiv, moștenit de la tatăl ei. În cazul mamelor care au deja o sensibilitate la sângele cu Rh pozitiv (dezvoltată de regulă în urma unei sarcini anterioare cu un alt copil cu Rh pozitiv), corpul lor poate să producă anticorpi care distrug celulele roșii ale copilului – iar asta poate fi letal pentru cel mic.

Harrison a avut un rol critic în salvarea vieților a milioane de astfel de copii. Dorința lui de a dona a luat naștere atunci când, la 14 ani, donațiile de sânge i-au salvat viața în urma unei operații la piept. De atunci, și-a jurat că va deveni donator de sânge. Câțiva ani mai târziu, doctorii au descoperit anticorpul pe care l-au folosit pentru a crea injecțiile Anti-D.

Sibiu 2019. Povestea celui mai vechi muzeu din România... Flăcări ridicate la cer! Oamenii și-au făcut cruce când au văzut fenomenul bizar (VIDEO)...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x