Antena Căutare

Pe urmele lui Badea Cartan! Un roman va reface drumul taranului pana la Roma

In urma cu mai bine de 140 de ani Badea Cartan a pornit pe jos pana in Roma. A strabatut cei 2.800 de kilometri in trei luni, imbracat in straie populare si incaltat cu opinci. Acum, un roman vrea sa-i calce pe urme.

Mirel Magop va pleca din casa memoriala a lui Badea Cartan din Cartisoara. El doreste sa refaca drumul lui Badea Cartan spre columna lui Traian.

"Invatatura in limba romana era ingradita si in multe locuri interzisa. Badea Cartan toata viata lui a luptat cu acest sistem. A adus carti din Romania la scolile si bisericile romanesti", spune Mirel Magop.

Iar apoi a mers pe jos pana la columna lui Traian din Roma. Un drum de 2.800 de kilometri. A ajuns acolo seara si s-a culcat langa columna.

Acum, dupa mai bine de 140 de ani, Mirel Magop vrea sa calce pe urmele Badei Cartan.

"Voi trece intai pe la Sarmisegetuza, sa iau tarana, sa presar prin jurul columnei, exact cum a facut el. Un gest simbolic romanesc. Ajuns in Italia, voi incerca sa trec prin cat mai multe comunitati de romani", a mai spus barbatul.

Si le va imparti carti romanilor pe care-i va intalni in peninsula. Exact cum a facut si Badea Cartan.

Romanul a plecat la drum in aceasta dimineata si planuieste sa ajunga la Columna lui Traian din Roma chiar de 1 decembrie

Horoscopul zilei cu Andreea Joita. Vezi ce iti rezerva astrele pentru 7 august!... "Mini Lisa", cel mai mic tablou din lume. Mai fin ca un fir de par...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x