Picătura chinezească! Huang Dafa a construit, singur, un canal de 10 kilometri pentru a aduce apă potabilă în sat! A spart trei munți și i-a luat 36 de ani!!!

 
+5 click pentru
galerie

În 1959, Huang Dafa, primarul din Caowangba, un sătuc muntos din provincia Guizhou, China, a decis că trebuie să aducă apă potabilă în localitate. S-a apucat să sape un șanț, în tradiția legendelor ce istoriseau că inaințașii săi mutaseră munți. Lumea a spus că nu-i sănătos la cap, dar el a învins relieful carstic, a trecut prin trei munți și a făcut fericiți 1.200 de oameni. A săpat 36 de ani, vreme în care și-a pierdut familia, dar afirmă că a meritat!

Vorbele-s puține, pentru că imaginile spun totul. În 1959, chinezul Huang Dafa e tânăr, abia are nițeluș peste 23de ani, când e ales ”responsabil” al sătucului Caowangba, o localitate pitulată prim munții provinciei Guizhou, China. A citit legendele din Yu Gong, unde Cerul, minunat de ambiția unui om bătrân, rămas fără cale de acces, mutase, pentru el, munții, așa că s-a apucat de lucru. Cu mâinile goale, doar cu târnăcop, ciocan și daltă. La început, l-au considerat nebun. Singura sursă de apă potabilă era la câțiva kilometri, iar el se pusese pe săpat de unul singur?

Nu i-a ascultat. Relieful carstic i-a permis. A lucrat 36 de ani, zi de zi, multe ore. A săpat, a traversat trei munți, a făcut un tunel de 100 de metri la care a muncit...10 ani. Fiica sa, dar și nepotul, au decedat în timp ce el săpa. ”N-a fost acasă nici când sora mea se afla pe patul de moarte”, a declarat, pentru ”China Daily”, unul dintre fii, Huang Binquan. 

În 1995, totul a fost gata. Apă curată pentru 1.200 de oameni. Producția de orez a crescut de la 25.000 kilograme la 400.000 într-un singur an. Apoi a construit un drum și a adus electricitate...

Cât despre canal, oamenii l-au numit ”Huang Dafa”. Așa, în amintirea celui care l-a săpat mai  bine de trei decenii și jumătate...facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI