Antena Căutare

Pizdelea, Putica si cei 2.552 de Buca. Vezi cu ce nume se mai lauda romanii!

Vremurile cand prenume precum Gheorghe, Vasile, Ion, Costica, Petrica, Gherghina, Paraschiva erau printre cele dorite – alese de preot sau de nasi – sunt de mult apuse. Astazi rar mai vezi cate un certificat de nastere cu Vasile sau Gheorghe!

Trendul latino-american

Dupa Revolutie, cand am inceput sa gustam ce este "cool" si cand mirajul telenovelelor latino-americane ne-a fascinat pe deplin, mai toti parintii - in special mamele - au dorit sa-si boteze odraslele cu numele personajelor din telenovele. Cum sa nu-ti botezi fiica Esmeralda, cand eroina, tanara si frumoasa - a reusit sa scape de saracie, maritandu-se cu un Jose Armando putred de bogat? Kassandra, Mercedesa, Celeste, Paloma, Barbara se numarau printre cele mai ravnite prenume pe care parintii se laudau ca le-au ales pentru printesele lor. Ca doar cine era mai frumoasa decat Kassandra, mai dorita decat Mercedesa si mai bogata decat Esmeralda?!

Nici la barbati trendul nu era altul. Aceeasi sursa de inspiratie, si anume telenovela: Juan Carlos, Ricardo, Giovani, Mateo, Armando Jose... Urarea: "sa ajungi bogat ca Jose Rodolfo si sa ai parte de banii lui Juan Carlos!"

Epoca internetului....

Satui de "happy-end-urile" din telenovele latino-americane, romanii s-au adaptat incet-incet noilor tendinte si noilor surse de inspiratie, si anume internetul... Si, uite-asa, mai inspirati din realitatile noastre, mai de peste hotare, viitorii parinti au preferat sa aleaga nume cu prestigiu si cu rezonanta exotica - vezi moda fotbalistilor, a cantaretilor, a actorilor - pentru copiii lor.

Tot internetul le-a oferit romanilor programe de compatibilitate cu ajutorul carora poti afla ce nume trebuie sa alegi copilului ca sa rezoneze cu al tatalui si al mamei si sa fie norocos in viata.

Asa ca daca scrii Vasile si Ioana si dai "enter" afli care sunt numele indicate, cele care nu sunt nici bune, nici rele si nume pe care nu trebuie sa le alegi sub nici o forma. Partea buna e ca oferta e bogata, iar partea proasta e ca s-ar putea sa nu-ti placa nici unul dintre cele indicate.

Intre traditie si modernism

Asa ca, adio Esmeralda, vremurile se schimba moncher! Parca Brad, Angelina, William, Ronaldo, Alessandro, Giuseppe, Vanessa, Robie, Corado, Jennifer, Thalia, Natalia, Rosalia, Narcisa, Amadeea si Biandra dau mai bine "pe piata".

Cu toate acestea, romanii nu au renuntat de tot la traditii. Ana-Maria, Maria, Andreea, Alexandra, Ioana, Elena, Georgiana sunt inca in top. Si, oricat de ispititoare ar fi numele celebritatilor, totusi multi parinti au ales pentru baietii lor prenume precum Andrei, Alexandru, Stefan, Gabriel, Ionut, Florin, Matei.

Nu lipsesc insa extremele... Ministru, Lamaia, Semafor, Justitia, Pisu, Smuc, Partan, Pasarica, Curca, Laba sunt nume si prenume pe care le intalnim purtate de catre romanii nostri... Sa le bagam la categoria "traznite" sau de succes? Fiecare dupa cum l-a lovit norocul si inspiratia parintilor!

Tot articolul, in Jurnalul National

VIDEO! Prim ajutor de Cartea Recordurilor cu 7000 de oameni, pe Stadionul Dinamo... VIDEO! Vezi de ce este norocoasa o maimuta dintr-o specie rara!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x