Antena Căutare

POVESTE INCREDIBILĂ! Azi e ziua lui Brâncuși! El e omul care a vrut să-i dărâme Colona cu tractorul! "Jos cu sula lui Tătărăscu!"

În 1953, tovarășul Tănasie Lolescu, secretar la Organizației de Tineret a PCD din Raionul Târgu-Jiu, a primit ordin să dărâme opera lui Brâncuși și s-o trimită la fier vechi!


În 1953, tovarășul Tănasie Lolescu, secretar la Organizației de Tineret a PCD din Raionul Târgu-Jiu, a primit ordin să dărâme opera lui Brâncuși și s-o trimită la fier vechi!

Deși pare o poveste desprinsă dintr-o comedie neagră, e reală sută la sută. În 1953, la București s-a organizat Festivalul Mondial al Tineretului. Fiecare organizație raională trebuia să participe cu o sumă de bani. Cei de la Târgu Jiu au zis să dea jos Coloana cea fără de sfârșit a lui Brâncuși, s-o topească și să facă rost, astfel, de "sponsorizare!". De afacere a fost desemnat să se ocupe tovarășul Tănăsie Lolescu, secretarul Organizației de Tineret a PCR din regiune. A tras de capodoperă cu tractoare, cu lanțuri, n-a mers. Pe atunci, Coloana nu era un monument celebru. Era doar "sula lui Tătărăscu", după numele primului ministru în mandatul căruia se ridicase lucrarea.

După Revoluție, de căință, a ridicat, din a sa vrednicie, o troiță la mormântul părinților uriașului artist.

Povestea e AICI!

Foto: Gazeta de Sud

Nici duşmanilor nu le-ai dori aşa ceva: O femeie, păcălită că i-a luat foc casa... Ce se întâmplă când un ski jet se izbeşte de copaci (VIDEO)...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x