Antena Căutare

Povestea artistului condamnat la moarte din cauza muzicii sale! A fost obligat să se ascundă, să-și schimbe înfățișarea și să doarmă cu o macetă lângă pat

Povestea tristă a lui Shahin Najafi, un rapper iarnian condamnat la moarte pentru că a denunțat în cântecele sale fundamentalismul și oprimarea guvernului țării sale, a ajuns la New York în cadrul Tribeca Film Festival 2017 unde a fost proiectat joi ca film documentar, relatează EFE.

Cenzura poate merge atât de departe într-un sistem totalitar încât, odată încălcată, poate aduce după sine, moartea. Libertatea de exprimare e un drept utopic pentru cei care trăiesc într-o asemenea văgăună, iar artiștii aleg două căi: fie se conformează, fie transformă arta lor într-o „armă” prin care se revoltă.

Cea de-a doua cale a fost aleasă și de Shahin Najafi, un artist iranian, a cărui poveste a impresionat atât de mult lumea occidentală, încât a fost ecranizată. La un pas de a fi omorât, Shahin a găsit refugiu în Germania, unde se ascunde.

CITEȘTE ȘI: PISTOL ucis de puști. Povestea ultimului condamnat la moarte al lui Ceaușescu. A cerut omletă cu ceapă înainte de execuția din mai 1987

Povestea tristă a lui Shahin Najafi, un rapper iarnian condamnat la moarte pentru că a denunțat în cântecele sale fundamentalismul și oprimarea guvernului țării sale, a ajuns la New York în cadrul Tribeca Film Festival 2017 unde a fost proiectat ca film documentar.

„Capul lui” valorează 500.000 de dolari!

'When God Sleeps' prezintă viața artistului și activistului iranian care după ce a părăsit țara în urma condamnării la moarte impusă de clericii musulmani încearcă să-și refacă viața în Germania și unde primește încontinuu amenințări.

Totuși și în ciuda recompensei de 500.000 de dolari pe care o un site iranian o oferă celui care pune capăt vieții sale, Nafaji nu renunța la dorința sa de a denunța nedreptățile, cenzura și sexismul care există în Iran.

Un film tulburător, un exemplu de determinare

"Mă fascinează oamenii care au convingeri atât de puternice și care au motiv pentru care să lupte și nu se abat de la calea lor", a declarat EFE regizorul documentarului, Till Schauder.

Filmul scoate în evidență teama constantă și paranoia de care suferă Nafaji, care nu poate scăpa de senzația permanentă de pericol în care se află el și apropiații săi din cauza amenințărilor fanaticilor religioși.

Rapperul a fost obligat să se ascundă timp de mai multe luni într-o mică localitate din Germania, să-și schimbe constant înfățișarea, să doarmă cu o macetă lângă pat și să ceară protecție poliției în timpul recitalurilor sale muzicale, de teamă să nu fie ținta unui atac terorist.

Nu a renunțat vreodată la convingerile sale

Însă Schauder portretizează și curajul muzicianului care nu se dă bătut în fața intimidărilor și care denunță din ce în ce mai virulent ipocrizia liderilor țării sale și suferințele femeilor, chiar dacă nu este întotdeauna aprobat de poporul său.

"Represiunea în Iran este atât de mare încât mulți muzicieni m-au rugat să nu-i asociez cu Shahin, să nu devină la rândul lor ținta amenințărilor cu moartea", a subliniat Schauder.

'When God Sleeps' prezintă și relația complicată de dragoste a lui Nafaji cu fiica unui important politician conservator din Iran și cum a influențat muzicianul reacția antiislamistă care s-a manifestat în Europa și Germania după atentatele de la Paris din 2015 și criza refugiaților.

"Intenția mea cu acest documentar nu este neapărat să lansez un mesaj (...) dar cred că toată lumea poate trage concluzia clară că o astfel de poveste are legătură cu libertatea de expresie", a subliniat Schauder, scrie Agerpres.

Zi cu adrenalină! Nativii Taur fac lucruri nebunești pentru persoana iubită. Horoscopul de vineri, 21 aprilie... GALEREI FOTO IMPRESIONANTĂ! Bezidu Nou - satul scufundat și acoperit de Ceaușescu - a ieșit la suprafață, dintre ape, în...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x